https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Niepokoje po aferze z alko-tubkami. Alkohol użyty w przetworach to nie zawsze przestępstwo

Agnieszka Romanowicz
W małych ilościach alkohol może działać konserwująco, np. w przetworach owocowych.
W małych ilościach alkohol może działać konserwująco, np. w przetworach owocowych. pixabay
- Dostałam od córki przecier z malin i okazało się, że zawiera spirytus. Czy to legalne? - pyta Czytelniczka ze Świecia. - Zastosowanie alkoholu jest szerokie i nie zawsze stanowi powód do obaw - wyjaśnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Po aferze z alko-tubkami, do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych docierają sygnały o obrocie lodów z alkoholem.

Spirytus jako konserwant

Podobne wątpliwości ma Czytelniczka ze Świecia, ale dotyczą przetworu z malin.

- To nie był zakup w sklepie, ale od rolniczki, która wytwarza różne produkty z własnego gospodarstwa - opowiada pani Anna. - Córka była u tej pani i wzięła dla mnie dwa słoiczki. Powiedziała, że sprzedawczyni reklamowała je niską zawartością cukru dzięki temu, że użyła spirytus. Ale na etykiecie nie ma o tym słowa. Po aferze z alko-tubkami, obawiam się, że to może być nielegalne.

Czytelniczka potwierdza, że smak alkoholu nie jest wyczuwalny w przetworze z malin.
Najprawdopodobniej został użyty w celu konserwacji.

- Alkohol wchodzi w skład wielu produktów - podkreśla Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. - Ze względu na swoje działanie psychoaktywne, najbardziej znany jest jako podstawowy składnik napojów alkoholowych, jednak zastosowanie alkoholu jest znacznie szersze.

W małych ilościach alkohol może działać konserwująco, przedłużając trwałość żywności. W niewielkich ilościach używa się go również jako rozpuszczalnika dla aromatów i związków smakowych.

- W cukiernictwie pomaga w uzyskaniu gładkiej konsystencji mas i kremów. Alkohol wspomaga także proces fermentacji, jest kluczowy w produkcji pieczywa czy fermentowanych produktów mlecznych - wylicza IJHARS. - W przemyśle farmaceutycznym alkohol służy do ekstrakcji substancji leczniczych, do konserwowania leków lub jako nośnik substancji czynnej.

Jeżeli zawartość przekracza 0,5 proc.

Kiedy więc można zastosować alkohol bez uprzedzania o tym klientów? Warunki obrotu alkoholem wynikają z ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi:

- Jeżeli zawartość alkoholu w produktach przekracza pół procenta, sprzedaż podlega takim samym regulacjom, jak sprzedaż napojów alkoholowych i takie produkty mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim - objaśnia IJHARS.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska