Naukowcy alarmują, że 80 proc. otyłości w wieku rozwojowym przeniesiona jest w dorosłość. Swoje robią brak wiedzy dotyczącej prawidłowego sposobu żywienia, złe wybory przy sklepowej półce, uleganie reklamom, ale też pośpiech i dietetyzm.
Wśród naturalnych produktów, które trzeba spożywać, są mleko i jego przetwory. Co nam dają? Jak można dowiedzieć się z kampanii „Mam kota na punkcie mleka", mleko zawiera białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne.
Krowie mleko ma średnio: 87,7% wody, 3,6% tłuszczu, 0,19% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5% białka (kazeina), 0,83% białka-alfa S1 (kazeina), 0,6% białka serwatkowego, 0,3% beta-laktoglobuliny, 0,09% alfa-laktoglobuliny, 0,06% białka odpornościowego, 4,6% laktozy, 0,12% wapnia, 0,2% innych związków organicznych, 0,7% składników mineralnych. Składniki mleka to również: magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E. O
Podczas konferencji zorganizowanej w stolicy, dane dotyczące polskiego mleczarstwa przedstawiła Agnieszka Maliszewska. Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka podkreśliła, że w zeszłym roku produkcja mleka wzrosła o 0,8%. Przekroczyła ona 12,7 mld l (13,1 mld kg) wyłącznie pod wpływem wzrostu wydajności krów mlecznych o 3,7% do 5 890 kg, gdyż pogłowie krów mlecznych spadło.
Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizują Polska Izba Mleka oraz Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Finansuje go Fundusz Promocji Mleka.