Produkty:
- 2 piersi kaczki
- czosnek - 2 ząbki
- goździki - 4 szt
- ziele angielskie - 4 szt
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- oliwa - 2 łyżki
- sok z pomarańczy- wyciśnięty z 1/2 owocu
- ocet - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- sos Cumberland- do podania (Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski)
Wykonanie:
Przygotuj marynatę: lekko rozgnieć czosnek, połącz z oliwą, octem, kolendrą, goździkami, zielem angielskim, sokiem z pomarańczy. W marynacie pozostaw mięso na minimum kwadrans, możesz też na całą noc.
Piersi osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi na małą blaszkę do pieczenia, wstaw na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 oC, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla.
Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu kilka minut odpocząć. Poporcjuj.
Kaczkę podawaj z sosem Cumberland na ciepło, np. na ryżu lub na zimno jako przystawkę.