Różowa pierś kaczki z sosem Cumberland

Reklama

Wideo

Udostępnij:

Produkty:

  • 2 piersi kaczki
  • czosnek - 2 ząbki
  • goździki - 4 szt
  • ziele angielskie - 4 szt
  • kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
  • oliwa - 2 łyżki
  • sok z pomarańczy- wyciśnięty z 1/2 owocu
  • ocet - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • sos Cumberland- do podania (Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski)

Wykonanie:

Przygotuj marynatę: lekko rozgnieć czosnek, połącz z oliwą, octem, kolendrą, goździkami, zielem angielskim, sokiem z pomarańczy. W marynacie pozostaw mięso na minimum kwadrans, możesz też na całą noc.

Piersi osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi na małą blaszkę do pieczenia, wstaw na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 oC, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla.

Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu kilka minut odpocząć. Poporcjuj.

Kaczkę podawaj z sosem Cumberland na ciepło, np. na ryżu lub na zimno jako przystawkę.