Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Różowa pierś kaczki z sosem Cumberland

Reklama
Wideo
od 16 lat

Produkty:

  • 2 piersi kaczki
  • czosnek - 2 ząbki
  • goździki - 4 szt
  • ziele angielskie - 4 szt
  • kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
  • oliwa - 2 łyżki
  • sok z pomarańczy- wyciśnięty z 1/2 owocu
  • ocet - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • sos Cumberland- do podania (Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski)

Wykonanie:

Przygotuj marynatę: lekko rozgnieć czosnek, połącz z oliwą, octem, kolendrą, goździkami, zielem angielskim, sokiem z pomarańczy. W marynacie pozostaw mięso na minimum kwadrans, możesz też na całą noc.

Piersi osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi na małą blaszkę do pieczenia, wstaw na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 oC, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla.

Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu kilka minut odpocząć. Poporcjuj.

Kaczkę podawaj z sosem Cumberland na ciepło, np. na ryżu lub na zimno jako przystawkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska