Zobacz wideo: Z Gwiazdami – Sebastian Wątroba bohater seriali "W11 - Wydział Śledczy" i "Komisariat" opowiada o mobbingu w TVN

Orzechy włoskie są bogate w składniki odżywcze takie jak białko, witaminy oraz minerały. Znajdziemy w nich między innymi wapń, magnez, żelazo, magnez, potas, cynk czy sód, a także wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (już trzy orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3). Dlatego właśnie wiele osób włączyło na stałe orzechy włoskie do codziennej diety. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Dietetycy zalecają jeść ok. 7 całych orzechów łuskanych dziennie.
Niektóre osoby powinny jednak całkowicie wykluczyć orzechy włoskie z diety lub wyraźnie ograniczyć ich spożywanie. Warto wiedzieć, komu orzechy włoskie mogą zaszkodzić.
Te osoby nie mogą jeść orzechów włoskich. To się dzieje z organizmem, gdy jemy orzechy
Zobacz w naszej galerii, kto nie może jeść orzechów włoskich:
Orzechy pomimo wielu zalet, mają niestety także wady. Są przede wszystkim kaloryczną przekąską. Przez obecność garbników i fitynianu są również ciężkostrawne, mogą powodować zgagę, nudności, wzdęcia i bóle brzucha. Nie jest to więc produkt dla każdego organizmu - niektórym osobom mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku.