Pomidory są skarbnicą witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Te warzywa stanowią źródło antyoksydantów, czyli związków chroniących organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. W pomidorach znajdziemy również dużą ilość likopenu, który poprawia funkcjonowanie narządu wzroku, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka szyjki macicy i prostaty. Dlaczego jeszcze warto częściej sięgać po pomidory? Podpowiadamy, jak wpływają one na organizm.
Różnorodność smaków i ich piękny zapach sprawiają, że pomidory są składnikami wielu popularnych potrawach i produktów. Najczęściej spożywa się je na surowo, jako zdrową przekąskę, dodatek do sałatek czy kanapek, wykorzystywane są także do produkcji sosów, przecierów, ketchupu, passat czy soków.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory - lista
Łącząc pomidory z ogórkiem pozbawia się je witaminy C. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale nie jest również wartościowe. Natomiast połączenie pomidora z białym twarogiem może być szkodliwe. Na co jeszcze uważać? A jakie pozytywne właściwości mają pomidory dla naszego organizmu? Czytaj szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.
**
Takie warunki musi zapewnić tobie pracodawca podczas upałów - zobacz szczegóły w poniższej galerii.
Takie warunki musi zapewnić tobie pracodawca podczas upałów....
