https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Uważaj na te połączenia z pomidorami. To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidora

Kazimierz Król
Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i naprawdę zdrowe. Posiadają wiele witamin, cennych składników odżywczych i właściwości. Niektórzy muszą jednak uważać. Poznaj właściwości pomidorów na kolejnych slajdach naszej galerii.
Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i naprawdę zdrowe. Posiadają wiele witamin, cennych składników odżywczych i właściwości. Niektórzy muszą jednak uważać. Poznaj właściwości pomidorów na kolejnych slajdach naszej galerii. Pixabay
Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i naprawdę zdrowe. Posiadają wiele witamin, cennych składników odżywczych i właściwości. Przy niektórych połączeń pomidory tracą jednak swoje właściwości - zobaczcie!

Pomidory są skarbnicą witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Te warzywa stanowią źródło antyoksydantów, czyli związków chroniących organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. W pomidorach znajdziemy również dużą ilość likopenu, który poprawia funkcjonowanie narządu wzroku, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka szyjki macicy i prostaty. Dlaczego jeszcze warto częściej sięgać po pomidory? Podpowiadamy, jak wpływają one na organizm.

Różnorodność smaków i ich piękny zapach sprawiają, że pomidory są składnikami wielu popularnych potrawach i produktów. Najczęściej spożywa się je na surowo, jako zdrową przekąskę, dodatek do sałatek czy kanapek, wykorzystywane są także do produkcji sosów, przecierów, ketchupu, passat czy soków.

To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory - lista

Łącząc pomidory z ogórkiem pozbawia się je witaminy C. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale nie jest również wartościowe. Natomiast połączenie pomidora z białym twarogiem może być szkodliwe. Na co jeszcze uważać? A jakie pozytywne właściwości mają pomidory dla naszego organizmu? Czytaj szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

**
Takie warunki musi zapewnić tobie pracodawca podczas upałów - zobacz szczegóły w poniższej galerii.

Praca w upalny dzień, gdy z nieba leje się żar, a ubranie klei się do ciała, nie należy do przyjemności. Temperatura oscylująca wokół 30 stopni szczególnie daje się we znaki osobom pracującym na budowach, remontującym drogi i kierowcom. Ale nie tylko, bo upał doskwiera także pracującym w budynkach. Zobaczcie, jakie w takich sytuacjach obowiązki ma pracodawca. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Takie warunki musi zapewnić tobie pracodawca podczas upałów....

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Jak można pisać takie idiotyzmy,czy ktoś to koryguje?To są po prostu PIERDOŁY.
N
Nerwus
Grecy od wieków łączą pomidory z ogórkiem i jakoś nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Z białym serem pomidory jem bardzo często i też żadnych dolegliwości nie mam więc skąd te stwierdzenia ?
Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska