https://pomorska.pl
reklama

Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem. Wypróbuj prosty przepis na świąteczną przystawkę. Dodaję do nich nietypowy składnik

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem gouda z dodatkiem szynki i majonezu to prosta i szybka do zrobienia przekąską. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami.
Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem gouda z dodatkiem szynki i majonezu to prosta i szybka do zrobienia przekąską. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na nietypowe faszerowane jajka? Polecam przygotować te z żółtym serem gouda. Taki przysmak świetnie smakuje w formie przystawki na wielkanocnym stole. Robię go z nietypowym składnikiem, czyli ze zmielonymi orzeszkami ziemnymi. Sprawdź przepis na wielkanocne jajka faszerowane dla całej rodziny.

W skrócie

Jajka faszerowane żółtym serem można zrobić na wiele sposobów. Jednak klasycznie miesza się je z kremowym majonezem i doprawia świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli szukacie większych kulinarnych wrażeń, to możecie doprawić masę jajeczną odrobiną przyprawy curry lub wlać kilka kropel ostrego sosu z papryczek chili. Zachęcam, aby do smaku dorzucić posiekany świeży szczypiorek. Poznaj prosty przepis na jajka faszerowane żółtym serem.

W galerii zobaczysz etapy przygotowania jajek faszerowanych żółtym serem

reklama

Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki sera gouda w kostce Mlekpol,
  • 1/2 szklanki kiełków brokułu,
  • 3 duże plastry chudej szynki,
  • 1/3 szklanki zmielonych orzeszków ziemnych,
  • 1 łyżka majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić jajka faszerowane serem żółtym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotowałam jajka na twardo z łyżeczką soli.
  2. Ugotowane jajka schłodziłam i obrałam ze skorupki.
  3. Następnie cztery jajka przepołowiłam nożem i wybrałam ze środka żółtka.
  4. Starłam je na tarce o drobnych oczkach do szklanej miski razem z dwoma całymi jajkami.
  5. Jajka połączyłam z pokrojoną w drobną kostkę szynką, drobno startym żółtym serem, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, soli i łyżką majonezu.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, tworząc gęstą pastę.
  7. Z masy jajecznej formowałam kulki i obtaczałam je w zmielonych niesolonych orzeszkach ziemnych.
  8. Gotowe kulki umieściłam w jajkach, w miejscu po żółtku.
  9. Przed podaniem na wierzchu ułożyłam kiełki brokułu.

Więcej inspiracji znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem gouda z dodatkiem szynki i majonezu to prosta i szybka do zrobienia przekąską. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami.

Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem. Wypróbuj prosty ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska