Produkty:
- 2 żółtka
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- 120 g serka mascarpone
- mocna kawa
- ciasteczka
- szczypta soli (Manavita)
Wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka ubij cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj do niej, ciągle miksując, serek mascarpone.
Krem połącz z ubitymi na sztywno białkami.
W kawie krótko zamaczaj biszkopty.
Ułóż warstwę biszkoptów na dnie naczynka, na nie krem, sos karmelowy, znowu krem, ciasteczka itp. Powtórz.
Przed podaniem schłódź w lodówce.
Sos z solonego karmelu
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- masło - 1/4 szklanki
- cukier brązowy - 1/4 szklanki
- melasa - 1 łyżka
- złoty syrop - 2 łyżki
- sól - szczypta (Manavita)
Wszystkie składniki włóż do rondelka i zagotuj na małym gazie. Gotuj jeszcze minutę, przed podaniem lekko ostudź.