Rysopis zabójcy: wysoki na kilka lub kilkanaście centymetrów, najczęściej koloru zielonego. Można go spotkać np. w sklepach ze zdrową (sic!) żywnością i hipermarketach.
Ogórki wolne od podejrzeń! EHEC jednak w kiełkach
Ostrzegamy: jest bardzo groźny! Zabija, mimo że uznawany jest za najzdrowszy produkt żywieniowy pod słońcem.
Mowa o kiełkach zbóż i roślin warzywnych, które znane były w Chinach od tysięcy lat. Od wczoraj sparaliżowana strachem Europa już wie, że źródłem zakażenia są kiełki fasoli. Szczep bakterii EHEC, odpowiedzialny za epidemię, która spowodowała śmierć 31 osób (zachorowało 2800 osób) odkryto w paczce kiełków fasoli, pochodzących z uprawy ekologicznej w Dolnej Saksonii.
Przed kiełkami fasoli władze niemieckie ostrzegały już kilka dni temu. Wcześniej jednak "oskarżyły" ogórki hiszpańskie i pomidory. Czy tym razem złapano prawdziwego zabójcę?
Po serii kompromitacji trudno w to wierzyć...