Odliczanie do Wielkanocy już trwa. Jeżeli chcecie zachwycić gości pysznym sernikiem, koniecznie przeczytajcie przepis, który dla Was przygotowaliśmy.
Przepis na wielkanocny sernik
Składniki:
- 20 dag herbatników
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 10 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 6 jajek
- cukier wanilinowy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag gęstej śmietany 12% lub 18%
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 20 dag żurawiny w słoiczku
- cukier puder
Przepis:
Pokrusz herbatniki za pomocą wałka lub blendera. Połam czekoladę i stop ją z masłem na małym ogniu. Przestudź i wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i przełóż na jej spód przygotowaną masę, mocno ugniatając. Wstaw na kilka minut do lodówki.
Następnie oddziel białka od żółtek. Zmiksuj masło i cukier puder. Dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując (około siedem minut). Dodaj twaróg i dalej miksuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, aromat pomarańczowy i śmietanę. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
Przełóż masę do tortownicy, a na wierzch połóż żurawinę i lekko przemieszaj widelcem. Sernik piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku godzinę. Wystudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby ciasto nie opadło. Gdy już ostygnie, wstaw do lodówki. Na koniec udekoruj żurawiną i cukrem pudrem.
Przeczytaj także:
Wielkanoc 2018. Wielkanocny żurek Karola Okrasy
Przepisy na Wielkanoc - potrawy: żurek, sernik, sałatka, faszerowane jajka
Wielkanoc 2018. Tradycyjny mazurek wielkanocny Magdy Gessler