Podczas wielkanocnego obiadu nie może zabraknąć tradycyjnego żurku. Wbrew pozorom tę zupę wcale nie jest trudno przygotować. Przedstawiamy sprawdzony przepis Karola Okrasy. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni.
Przepis na tradycyjny żurek Karola Okrasy
Składniki:
- mały seler
- dwie marchewki
- korzeń pietruszki
- cztery liście laurowe
- suszone grzyby
- cztery ziarenka ziela angielskiego
- 500 ml zakwasu z mąki żytniej
- cebula
- dwie łyżki majeranku
- cztery łyżki tartego chrzanu
- 500 g kiełbasy śląskiej
- dwa ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- szczypta cukru
- natka pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
Przeczytaj także:Przepisy na Wielkanoc - potrawy: żurek, sernik, sałatka, faszerowane jajka
Przepis:
Przez 30 minut namaczamy suszone grzyby. Obieramy włoszczyznę i kroimy ją na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy warzywa do garnka, grzyby razem z wodą i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dolewamy wodę i gotujemy. Następnie odcedzamy bulion.
Kroimy grzyby na paski, cebulę w kostkę i podsmażamy je na oleju. Przekładamy do garnka. Kroimy w plastry kiełbasę i smażymy. następnie ją również wrzucamy do garnka. Dolewamy bulion i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. A na koniec dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz także:
Wielkanoc 2018. Najlepsze życzenia na Wielkanoc
Wielkanoc 2018. Tradycyjny mazurek wielkanocny Magdy Gessler
Żurek Magdy Gessler. Przepis na żurek nie tylko na Wielkanoc 2018