Przepisy na Wielkanoc - potrawy: żurek, sernik, sałatka, faszerowane jajka

kadZaktualizowano 
Wielkanocne sernik, sałatka, żurek, barszcz biały i faszerowane jajka - zobaczcie świąteczne przepisy.
Wielkanocne sernik, sałatka, żurek, barszcz biały i faszerowane jajka - zobaczcie świąteczne przepisy. Pixabay
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Nie wiecie, co dokładnie przygotować dla gości? Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów na świąteczne faszerowane jajka, sałatkę, barszcz biały, żurek i sernik.

Już za kilka dni będziemy obchodzili Wielkanoc. W 2018 roku to święto przypada na 1 kwietnia. Czym możecie zachwycić gości przy świątecznym stole? Przygotowaliśmy dla Was kilka tradycyjnych, jak i nowoczesnych przepisów na żurek, barszcz biały, faszerowane jajka, sernik i sałatkę jarzynową.

Przepis na wielkanocny żurek

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy
  • marchew
  • nieduży seler
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cztery ziarna pieprzu
  • gotowy zakwas żytni
  • sześć jajek ugotowanych na twardo

Przepis:
Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do większego garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka suszonych grzybków i przyprawy. Zalać wodą (1,5 litra) i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać opłukaną surową białą kiełbasę i gotować na małym ogniu jeszcze kwadrans. Dodać żytni zakwas (może być z torebki) i zagotować ciągle mieszając. Dodać śmietanę i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą i ćwiartkami ugotowanego jajka.

Przepis na wielkanocny barszcz biały

Składniki

  • 300 g wołowiny z kością
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • jajka ugotowane na twardo

Przepis:
Do garnka wlać dwa litry wody. Dodać wołowinę, łyżeczkę soli i gotować przez około 1,5 godziny. Dodać obrane warzywa i gotować pod przykryciem jeszcze pół godziny. Dorzucić pokrojony boczek i białą kiełbasę (wcześniej podziurawioną widelcem). Gotować 15 minut. Dodać wędzoną kiełbasę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, chrzan i sok z cytryny. Gotować pięć minut. Śmietanę wymieszać z mąką oraz dwiema łyżkami wody i dorzucić do zupy. Podawać z kawałkami białej kiełbasy i ćwiartkami ugotowanych jajek.

>>Na następnej stronie więcej wielkanocnych przepisów<<

Przepis na wielkanocny sernik

Składniki:

  • kilogram zmielonego twarogu
  • 250 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis:
Masło ubić na puszysto w mikserze. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając dorzucać po łyżce cukru pudru. Dorzucić twaróg i cukier waniliowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z ubitymi białkami. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać tam masę i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Aby sernik nie opadł, należy go stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub przygotowaną czekoladową polewą.

Przepis na faszerowane jajka

Składniki

  • osiem jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 g szynki konserwowej
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis:
Jajka ugotować na twardo. Szynkę i szczypiorek posiekać na drobno. Delikatnie wyjąć żółtka z jajek i wymieszać je z szynką, szczypiorkiem, majonezem, chrzanem i przyprawami. Następnie ponadziewać białka i przystroić je pietruszkę.

Przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową

[b]Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • seler
  • 6 jajek
  • 7 ogórków kiszonych
  • puszka zielonego groszku
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • puszka kukurydzy
  • 320 g majonez
  • musztarda stołowa
  • sól
  • pieprz

Przepis:
Warzywa (ziemniaki i włoszczyznę) oraz jajka ugotować i ostudzić. Pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę i wrzucić do dużej miski. Dodać majonez i dwie łyżki musztardy stołowej. Doprawić.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3