Już za kilka dni będziemy obchodzili Wielkanoc. W 2018 roku to święto przypada na 1 kwietnia. Czym możecie zachwycić gości przy świątecznym stole? Przygotowaliśmy dla Was kilka tradycyjnych, jak i nowoczesnych przepisów na żurek, barszcz biały, faszerowane jajka, sernik i sałatkę jarzynową.
Przepis na wielkanocny żurek
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- marchew
- nieduży seler
- korzeń pietruszki
- cebula
- suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- cztery ziarna pieprzu
- gotowy zakwas żytni
- sześć jajek ugotowanych na twardo
Przepis:
Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do większego garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka suszonych grzybków i przyprawy. Zalać wodą (1,5 litra) i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać opłukaną surową białą kiełbasę i gotować na małym ogniu jeszcze kwadrans. Dodać żytni zakwas (może być z torebki) i zagotować ciągle mieszając. Dodać śmietanę i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą i ćwiartkami ugotowanego jajka.
Przepis na wielkanocny barszcz biały
Składniki
- 300 g wołowiny z kością
- 200 g wędzonego boczku
- 300 g surowej białej kiełbasy
- 300 g wędzonej kiełbasy
- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- majeranek
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki tartego chrzanu
- łyżka soku z cytryny
- 100 ml śmietany
- łyżka mąki
- jajka ugotowane na twardo
Przepis:
Do garnka wlać dwa litry wody. Dodać wołowinę, łyżeczkę soli i gotować przez około 1,5 godziny. Dodać obrane warzywa i gotować pod przykryciem jeszcze pół godziny. Dorzucić pokrojony boczek i białą kiełbasę (wcześniej podziurawioną widelcem). Gotować 15 minut. Dodać wędzoną kiełbasę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, chrzan i sok z cytryny. Gotować pięć minut. Śmietanę wymieszać z mąką oraz dwiema łyżkami wody i dorzucić do zupy. Podawać z kawałkami białej kiełbasy i ćwiartkami ugotowanych jajek.
>>Na następnej stronie więcej wielkanocnych przepisów<<
Przepis na wielkanocny sernik
Składniki:
- kilogram zmielonego twarogu
- 250 g masła
- szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- 150 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis:
Masło ubić na puszysto w mikserze. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając dorzucać po łyżce cukru pudru. Dorzucić twaróg i cukier waniliowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z ubitymi białkami. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać tam masę i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Aby sernik nie opadł, należy go stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub przygotowaną czekoladową polewą.
Przepis na faszerowane jajka
Składniki
- osiem jajek
- 4 łyżki majonezu
- 200 g szynki konserwowej
- szczypiorek
- 2 łyżeczki chrzanu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przepis:
Jajka ugotować na twardo. Szynkę i szczypiorek posiekać na drobno. Delikatnie wyjąć żółtka z jajek i wymieszać je z szynką, szczypiorkiem, majonezem, chrzanem i przyprawami. Następnie ponadziewać białka i przystroić je pietruszkę.
Przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową
[b]Składniki:
- 8 ziemniaków
- 6 marchewek
- 2 pietruszki (korzeń)
- seler
- 6 jajek
- 7 ogórków kiszonych
- puszka zielonego groszku
- 2 cebule
- 2 jabłka
- puszka kukurydzy
- 320 g majonez
- musztarda stołowa
- sól
- pieprz
Przepis:
Warzywa (ziemniaki i włoszczyznę) oraz jajka ugotować i ostudzić. Pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę i wrzucić do dużej miski. Dodać majonez i dwie łyżki musztardy stołowej. Doprawić.
Przeczytaj także:
Wielkanoc 2018. Kiedy trzeba iść do kościoła?