Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wielkanoc - potrawy: żurek, sernik, sałatka, faszerowane jajka

kad
Wielkanocne sernik, sałatka, żurek, barszcz biały i faszerowane jajka - zobaczcie świąteczne przepisy.
Wielkanocne sernik, sałatka, żurek, barszcz biały i faszerowane jajka - zobaczcie świąteczne przepisy. Pixabay
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Nie wiecie, co dokładnie przygotować dla gości? Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów na świąteczne faszerowane jajka, sałatkę, barszcz biały, żurek i sernik.

Już za kilka dni będziemy obchodzili Wielkanoc. W 2018 roku to święto przypada na 1 kwietnia. Czym możecie zachwycić gości przy świątecznym stole? Przygotowaliśmy dla Was kilka tradycyjnych, jak i nowoczesnych przepisów na żurek, barszcz biały, faszerowane jajka, sernik i sałatkę jarzynową.

Przepis na wielkanocny żurek

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy
  • marchew
  • nieduży seler
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cztery ziarna pieprzu
  • gotowy zakwas żytni
  • sześć jajek ugotowanych na twardo

Przepis:
Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do większego garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka suszonych grzybków i przyprawy. Zalać wodą (1,5 litra) i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać opłukaną surową białą kiełbasę i gotować na małym ogniu jeszcze kwadrans. Dodać żytni zakwas (może być z torebki) i zagotować ciągle mieszając. Dodać śmietanę i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą i ćwiartkami ugotowanego jajka.

Przepis na wielkanocny barszcz biały

Składniki

  • 300 g wołowiny z kością
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • jajka ugotowane na twardo

Przepis:
Do garnka wlać dwa litry wody. Dodać wołowinę, łyżeczkę soli i gotować przez około 1,5 godziny. Dodać obrane warzywa i gotować pod przykryciem jeszcze pół godziny. Dorzucić pokrojony boczek i białą kiełbasę (wcześniej podziurawioną widelcem). Gotować 15 minut. Dodać wędzoną kiełbasę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, chrzan i sok z cytryny. Gotować pięć minut. Śmietanę wymieszać z mąką oraz dwiema łyżkami wody i dorzucić do zupy. Podawać z kawałkami białej kiełbasy i ćwiartkami ugotowanych jajek.

>>Na następnej stronie więcej wielkanocnych przepisów<<

Przepis na wielkanocny sernik

Składniki:

  • kilogram zmielonego twarogu
  • 250 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis:
Masło ubić na puszysto w mikserze. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając dorzucać po łyżce cukru pudru. Dorzucić twaróg i cukier waniliowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z ubitymi białkami. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać tam masę i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Aby sernik nie opadł, należy go stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub przygotowaną czekoladową polewą.

Przepis na faszerowane jajka

Składniki

  • osiem jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 g szynki konserwowej
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis:
Jajka ugotować na twardo. Szynkę i szczypiorek posiekać na drobno. Delikatnie wyjąć żółtka z jajek i wymieszać je z szynką, szczypiorkiem, majonezem, chrzanem i przyprawami. Następnie ponadziewać białka i przystroić je pietruszkę.

Przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową

[b]Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • seler
  • 6 jajek
  • 7 ogórków kiszonych
  • puszka zielonego groszku
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • puszka kukurydzy
  • 320 g majonez
  • musztarda stołowa
  • sól
  • pieprz

Przepis:
Warzywa (ziemniaki i włoszczyznę) oraz jajka ugotować i ostudzić. Pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę i wrzucić do dużej miski. Dodać majonez i dwie łyżki musztardy stołowej. Doprawić.

Przeczytaj także:
Wielkanoc 2018. Kiedy trzeba iść do kościoła?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska