Ciasta wigilijne: piernik, makowiec, sernik, pierniczki. Poznaj najlepsze przepisy

mz, agwZaktualizowano 
Piernik i makowiec to najpopularniejsze ciasta wigilijne. pixabay.com
Ciasta wigilijne - jakie powinny się znaleźć na świątecznym stole? Które ciasta na Wigilię są najpopularniejsze? Prezentujemy przepisy na najlepsze ciasta wigilijne: piernik wigilijny, makowiec, sernik i pierniczki.

Więcej przepisów na: https://pomorska.pl/swieta24/
Brytyjskie zimne sosy w towarzystwie rolady drobiowej
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Sycylijski kurczak z cytrynami i rozmarynem
Polędwiczka wieprzowa à la Wellington
Karp po żydowsku

Ciasta wigilijne

Ciasta wigilijne to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Niektóre gospodynie domowe już zastanawiają się, jakie ciasta na Wigilię najlepiej upiec. Najpopularniejsze ciasta wigilijne to piernik, makowiec i sernik. W wielu domach na stołach pojawią się także pierniczki. Jak przygotować te najbardziej znane ciasta wigilijne?

Ciasta na Wigilię

Wiele gospodyń ma swój własny przepis na ciasta na Wigilię. Dla tych, którzy nie wiedzą, jaki przepis na ciasta wigilijne wybrać, prezentujemy wybrane, sprawdzone przepisy. Poniżej znajdziecie przepis na następujące ciasta na Wigilię: piernik wigilijny, makowiec, sernik oraz pierniczki.

Piernik wigilijny - przepis

W internecie znaleźć można wiele przepisów na piernik wigilijny. Internauci zachwalają jednak przepis na piernik wigilijny według Anny Starmach. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g masła
  • 500 g miodu
  • 500 g cukru
  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolita masę. Ostudź ją.
  • Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową oraz przyprawy.
  • Ciasto wymieszaj, używając robota kuchennego lub dużej łyżki.
  • Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na 2-6 tygodni.
  • Po leżakowaniu podziel ciasto na dwie części i przełóż do dwóch kwadratowych form.
  • Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.

Przepis na piernik wigilijny Anny Starmach pochodzi ze strony kulinarni.tvn.pl.

Zobacz także wideo: Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy?

źródło: Agencja TVN/x-news

Dużą popularnością cieszy się także przepis na piernik wigilijny Magdy Gessler. Oto potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  • Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
  • Potem wlej śmietanę i zagotuj.
  • Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
  • Wylej ciasto na prostokątną blachę i piecz około godziny.

Przepis na piernik wigilijny Magdy Gessler pochodzi ze strony kulinarni.tvn.pl.

Makowiec - przepis

Dla tych, którzy chcą na Wigilię upiec makowiec mamy oryginalny przepis Anny Starmach. To połączenie tradycji z nowoczesnością: makowiec z ciasta biszkoptowego. Jakie składniki potrzeba, by go upiec?

Piernik i makowiec to najpopularniejsze ciasta wigilijne. pixabay.com
  • 100 g mąki tortowej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 60 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g zmielonego maku,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki konfitury różanej,
  • 3 łyżki miodu.

Jak przygotować makowiec wigilijny z ciasta biszkoptowego? Zobaczcie w materiale wideo:

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Sernik - przepis

Kolejnym z ciast wigilijnych, które w wielu domach znajdzie się na wigilijnym stole jest sernik. Śmiało można powiedzieć, że istnieją setki przepisów na sernik - każda gospodyni robi go trochę inaczej. Najpopularniejsze są serniki na kruchym spodzie, delikatne serniki z rosą, a także tzw. serniki na zimno. Nie zdecydowaliście jeszcze, jaki sernik na Wigilię przygotować? Zobaczcie sprawdzone przepisy na serniki.

Sernik to jedno z tradycyjnych, polskich ciast wigilijnych. Joanna Urbaniec

Miłośnicy tradycyjnego sernika mogą spróbować tego przepisu:

Składniki:

  • 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 250 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%), schłodzonej
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
  • ulubione bakalie - rodzynki, sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, w sumie około 1/2 - 3/4 szklanki

Przygotowanie:

  • Do miski przełożyć masło, a potem utrzeć do lekkości i puszystości.
  • Następnie dodawać porcjami twaróg, nadal ucierając.
  • W osobnej misce rozetrzeć żółtka z cukrem aż do białości.
  • Dodać to do masy serowej i miksować przez chwilę.
  • Następnie do masy serowej dodać pozostałe składniki, czyli mąkę pszenną, budyń, wanilię oraz cukier waniliowy.
  • Całość miksować aż składniki się połączą.
  • Następnie ubić śmietanę kremówkę, a w osobnym naczyniu ubić białka na pianę.
  • Do masy serowej delikatnie dodać ubitą kremówkę, pianę z białek oraz bakalie.
  • Formę, w której będzie sernik, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej, żeby przy tych proporcjach forma miała wymiary zbliżone do 23 x 35 cm.
  • Sernik piec w temperaturze 170ºC przez około godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie włożyć na noc do lodówki.
  • Gotowy sernik możemy udekorować.

Przepis na świąteczny sernik pochodzi ze strony https://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny.

Alternatywą dla tradycyjnego sernika może być sernik wiedeński. Przepisy Ani Starmach na ciasta wigilijne cieszą się dużą popularnością w internecie, dlatego poniżej przedstawiamy wam, jak przygotować sernik wiedeński według jej przepisu.

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Polewa:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)

Przygotowanie:

  • Utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera.
  • Do masła dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie wbijając jajka i ser.
  • Na sam koniec dorzucić rodzynki, skórkę oraz cukier waniliowy.
  • Masa powinna być dokładnie wymieszana, jednak nie należy jej miksować zbyt długo, ponieważ napowietrzona masa „rośnie” w piekarniku, ale po upieczeniu może gwałtownie opaść.
  • Spód formy (22–23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
  • Przelać całą masę do formy.
  • Piec ok. 90 minut w piekarniku o temp. 170 stopni (bez termoobiegu), a następnie zmniejszyć do 160 stopni.
  • Po upieczeniu studzić sernik w uchylonym piekarniku.
  • Teraz czas na przygotowanie polewy: rozpuścić masło, dodać do niego przesiany cukier puder oraz śmietankę/mleko i całość wymieszać rózgą.
  • Gładką masę zdjąć z ognia i dodać przesiane kakao.
  • Wystudzony sernik polać masą czekoladową.

Przepis na sernik wiedeński Ani Starmach pochodzi ze strony https://aniastarmach.pl/przepis/sernik-wiedenski/.

Pierniczki - przepis

Jak szybko i łatwo przygotować świąteczne pierniki? Podajemy przepis na miękkie i proste w przygotowaniu pierniczki:

Składniki:

  • mąka 2 szkl,
  • cukier 0,5 szkl,
  • soda 1 łyżeczka,
  • przyprawa korzenna 2 łyżeczki,
  • masło 40 g,
  • miód 1 łyżka,
  • jajko,
  • drożdże 1/4 kostki.
Pierniczki na wigilijnym stole wprowadzają świąteczna atmosferę. Janusz Wójtowicz

Jak przygotować świąteczne pierniczki? Cały przepis znajdziesz >>>TUTAJ<<<

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

m
miętka

Wszelkie ciasta z makiem, otartą skórką z pomarańczy, pierniki, kojarzą się ze świętami i takie właśnie piekę co roku :) Uzywam mąki puszystej tortowej lubelli, do wypieków jest najlepsza.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3