Kalafior nie ma szans z cebulą. Jak długo da się przechowywać warzywa?
Warzywa po zbiorze mogą służyć nam jeszcze dłuższy czas, choć nie wszystkie przez wiele tygodni. Sprawdzamy, jak długo da się przechowywać warzywa w dobrej...
Pyszny dodatek do obiadu na zimę, czyli buraczki w słoikach. Jak je zrobić? Przepis
Jesienią buraki to jedne z popularniejszych warzyw. Nic dziwnego, te warzywa są pełne nie tylko smaku, ale i witamin, które warto zamknąć w słoiki. Dzięki...
Mole spożywcze zanieczyszczają żywność. Co się stanie, kiedy niechcący je zjesz?
Mole spożywcze to nieproszeni goście, którzy często zadomowiają się na dłużej w naszych kuchniach. Kiedy tylko je zauważymy, powinniśmy działać! W innym...
Piwo z jajkiem pysznie smakuje i rozgrzewa. Pomoże też przy przeziębieniu
Piwo z jajkiem, choć brzmi nietypowo, nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też rozgrzewa, a nawet ma właściwości zdrowotne. Aromatyczny, pachnący koglem-moglem...
Tym możesz zastąpić masło. Oto najlepsze zamienniki masła, które masz pod ręką
Czym zastąpić masło? Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić masło w przepisach na ciasto czy jako smarowidło na kanapce. Zamienników masła szukają...
Jakie warzywa i owoce jeść w październiku? Na te rośliny jest teraz sezon
Jesień to czas, kiedy kończą się zbiory. W opinii wielu jest to okres, w którym nie da się pozyskać świeżych, a co za tym idzie najlepszych dla zdrowia warzyw i...
Komu szkodzi jedzenie grzybów? Szczególnie narażone są dwie grupy
Zbieranie grzybów to jeden z naszych ulubionych „sportów narodowych”. Nie tylko chętnie szukamy ich w lasach, ale także ochoczo dusimy, marynujemy, suszymy i…...
Tym możesz zastąpić jajka. Oto najlepsze zamienniki jajek i roślinne alternatywy
Czym zastąpić jajka w przepisach? Zamienników jaj na rynku jest mnóstwo. Jajka to podstawowy składnik wielu przepisów zarówno słodkich, jak i wytrwanych....
Tak usunąć robaki z czereśni. Oto skuteczny trik na pozbycie się robaków
Jak usunąć robaki z czereśni? Robaki, które czasem można znaleźć w czereśniach, to larwy nasionnicy trześniówki. Ten szkodnik żeruje pod skórką a następnie...
Wyrzuć jajka natychmiast, jeśli to zauważysz! To oznaki, że jajko jest nieświeże
Jak rozpoznać, że jajko jest nieświeże, bez konieczności rozbijania skorupki? Wyrzuć jajka natychmiast, jeśli to zauważysz! Oto pewne oznaki, że jajko nie jest...
Tak uratujesz potrawy w kuchni. Za słona zupa? Za ostry sos? Wypróbuj te triki
Zdarza się, że gotujemy jakąś potrawę, a ona wychodzi za słona, za kwaśna, albo za ostra. Za chwilę chcesz podawać obiad, albo co gorsza, czekasz na gości, a tu...
Jedne z najdroższych grzybów świata pojawiły się w Polsce
Gąska sosnowa, do niedawna uznana w naszym kraju za gatunek wymarły, znów zaskoczyła grzybiarzy. Dwa lata temu te grzyby warte fortunę wyrosły w polskich lasach...
Kuloodporna kawa z masłem dodaje energii. Zobacz sposoby na aromatyczny napój
Kawa z ziaren przetrawionych przez słonie, z dodatkiem masła i oleju kokosowego albo z sokiem z cytryny. Filiżanka małej czarnej to dla wielu z nas obowiązkowy...
Tak rozpoznasz nieświeże jajko. Oto skuteczne triki bez rozbijania skorupki
Jak rozpoznać nieświeże jajko bez konieczności rozbijania skorupki? Warto znać pewne oznaki, że jajko jest zepsute, ponieważ spożycie nieświeżego jajka może być...
Kulinarne triki Magdy Gessler. One uratują twoje potrawy
Polska restauratorka Magda Gessler znana jest m.in. jako prowadząca popularnego programu „Kuchenne rewolucje”, którego 27. sezon ruszył 7 września 2023 roku....
Gorzki ogórek – jak temu zapobiec? Sposoby na pozbycie się goryczy
Ogórki to jedne z tych warzyw, które kojarzą nam się z latem. Świeży na kanapkę, czy do mizerii. Gruntowe do kiszenia, konserwowania, zamykania w słoikach jako...
Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni!
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty,...
Wyjątkowy dodatek do potraw. Sprawdź przepis na masło klarowane
Masło klarowane to idealny dodatek do smażenia i przygotowywania potraw. Nie przypala się i dodaje daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Nie musisz go kupować w...
Te osoby nie powinny jeść dużo czereśni! To owoce nie dla każdego
Czereśnie to jedne z naszych ulubionych owoców w sezonie letnim. Kto powinien jeść ich dużo, a komu mogą zaszkodzić. To owoce nie dla każdego! Te osoby powinny...
Polacy szykują się na zimę i idą w słoiki! „Tradycja i oszczędności"
Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Odsetek ten cały czas wzrasta. – Prawie co piąty Polak przyrządza...
Przepisy z bakłażanem w roli głównej. Te dania zjecie do ostatniego kęsa!
Szczególnie doceniane są walory kulinarne bakłażana. Oberżyna ma gąbczastą strukturę i delikatny smak. Dzięki temu bakłażan łatwo wchłania składniki i nabiera...
Oto dlaczego nie powinno mrozić się smażonego mięsa
Mrożenie to popularny sposób na przedłużenie trwałości produktów. Mrozić można praktycznie wszystkie produkty, z wyjątkiem tych bardzo bogatych w wodę (np....
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Materiały budowlane
Dodano 4 dni temu w kategorii Opieka nad starszymi
Dodano 4 dni temu w kategorii Rolety
Dodano 5 dni temu w kategorii Fotowoltaika