https://pomorska.pl
reklama

Pieczemy gęsinę w Ciechocinku – nowy odcinek „Smaków Kujaw i Pomorza”

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jak powstaje sól? Co wspólnego mają z tym tężnie? Dlaczego sól się warzy? Odpowiedzi na te i inne pytania poznacie w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. W ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina” tym razem zabierzemy was do Ciechocinka.

W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Kujaw i Pomorza” poznajemy regionalne potrawy i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to pierś gęsia pieczona w soli z ziołami, podana z pieczonymi burakami i sosem żurawinowym. Danie bardzo eleganckie i efektowne, a przy tym wcale nie trudne w realizacji.

Nasz mistrz kuchni Rafał Godziemski krok po kroku pokaże wam, jak je przygotować, a przy okazji zdradzi kilka ciekawostek na temat procesu produkcji soli. Wszystko to w klimatycznych wnętrzach Muzeum Warzelni Soli w Ciechocinku. Zapiszcie sobie składniki i gotujcie razem z nami!

Pierś gęsia pieczona w soli z ziołami, podana z pieczonymi burakami i sosem żurawinowym

Pierś gęsia:

  • 2 piersi z gęsi – dzień wcześniej zamarynowane w soli i świeżych ziołach

  • Jabłko

  • Cebula

  • Rokitnik

  • Łyżka miodu

  • Pieprz czarny

  • Kilka łyżek czerwonego wina

  • Liście mięty

  • Łyżka masła

Sos żurawinowy:

  • Żurawina

  • Liście mięty

  • Jabłko

  • Cukier wanilinowy

  • Łyżka miodu

  • Czerwone wino

  • Skórka świeżo otartej pomarańczy

  • Pieprz czarny

Zasmażane buraczki:

  • Ocet balsamiczny

  • Sól

  • Ząbek czosnku

  • Grzyby shimeji

  • Rozmaryn

  • Koper włoski

  • Pieczone buraki

  • Łyżka masła

Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.

 

 

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska