W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Kujaw i Pomorza” poznajemy regionalne potrawy i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to pierś gęsia pieczona w soli z ziołami, podana z pieczonymi burakami i sosem żurawinowym. Danie bardzo eleganckie i efektowne, a przy tym wcale nie trudne w realizacji.
Nasz mistrz kuchni Rafał Godziemski krok po kroku pokaże wam, jak je przygotować, a przy okazji zdradzi kilka ciekawostek na temat procesu produkcji soli. Wszystko to w klimatycznych wnętrzach Muzeum Warzelni Soli w Ciechocinku. Zapiszcie sobie składniki i gotujcie razem z nami!

Pierś gęsia pieczona w soli z ziołami, podana z pieczonymi burakami i sosem żurawinowym
Pierś gęsia:
2 piersi z gęsi – dzień wcześniej zamarynowane w soli i świeżych ziołach
Jabłko
Cebula
Rokitnik
Łyżka miodu
Pieprz czarny
Kilka łyżek czerwonego wina
Liście mięty
Łyżka masła
Sos żurawinowy:
Żurawina
Liście mięty
Jabłko
Cukier wanilinowy
Łyżka miodu
Czerwone wino
Skórka świeżo otartej pomarańczy
Pieprz czarny
Zasmażane buraczki:
Ocet balsamiczny
Sól
Ząbek czosnku
Grzyby shimeji
Rozmaryn
Koper włoski
Pieczone buraki
Łyżka masła
Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.
Odcinek powstał we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki
