MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zapomnij o cukrze! Dodaj tę przyprawę do dżemu, a będzie słodki i pyszny

Eliza Nowosad
Eliza Nowosad
Okazuje się, że jest prosty sposób na to, by zmniejszyć ilość cukru w dżemie, a nawet go całkowicie wyeliminować, bez jednoczesnej obawy, że wyjdzie on kwaśny i niesmaczny. Jak to zrobić? Nasz sposób wyjaśniamy na kolejnych slajdach.
Okazuje się, że jest prosty sposób na to, by zmniejszyć ilość cukru w dżemie, a nawet go całkowicie wyeliminować, bez jednoczesnej obawy, że wyjdzie on kwaśny i niesmaczny. Jak to zrobić? Nasz sposób wyjaśniamy na kolejnych slajdach. pixabay
Dżemy są pysznym dodatkiem do kanapek, naleśników, czy ciast. Jednak wiele z nich – nawet tych domowych - zawiera sporo cukru. Co można zrobić by dżem nie był kwaśny i niesmaczny, a jednocześnie zawierał mniej słodzika? Podpowiadamy!

Sezon na truskawki, maliny, czy wiśnie w pełni, w związku z tym wiele osób zabiera się za przygotowywanie domowych dżemów. Pojawia się jednak pytanie – czy takie przetwory są zdrowe? Z jednej strony świeże owoce są pełne witamin i mikroelementów, z drugiej – dodaje się do nich sporą ilość cukru, który przyczynia się do powstawania nadwagi.

Kardamon – sekretny składnik

Okazuje się, że jest prosty sposób na to, by zmniejszyć ilość cukru w dżemie, a nawet go całkowicie wyeliminować, bez jednoczesnej obawy, że wyjdzie on kwaśny i niesmaczny. Jak to zrobić? Nasz sposób wyjaśniamy w poniższej galerii.

Kardamon – zastosowanie w kuchni

Smak kardamonu określany jest jako słodkawy, lekko cytrusowy, niektórzy wyczuwają też pikantne nuty. Można z powodzeniem dodawać go nie tylko do dżemów, ale też do omletów, kremów, czy koktajli. Kardamon stosowany jest często w kuchni indyjskiej i azjatyckiej, także w daniach słonych np. curry, czy zupach. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z tą przyprawą, tak by jej smak nie zdominował całej potrawy.

Kardamon – właściwości prozdrowotne

Kardamon to nie tylko wyjątkowo aromatyczna przyprawa. Posiada ona także szereg właściwości prozdrowotnych. Wpływa korzystnie na trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii, odświeża oddech. Jest nawet uznawany za afrodyzjak! To bez dwóch zdań przyprawa, która powinna znaleźć się w twojej kuchni!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska