Przepis krok po kroku na białą kiełbasę pierwszej klasy. "Tej kiełbasy nie wolno zagotować"

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Połowa mięsa to ścinki tłuszczu z łopatki i szynki, połowa to golonka bez tłuszczu.
Połowa mięsa to ścinki tłuszczu z łopatki i szynki, połowa to golonka bez tłuszczu. Agnieszka Romanowicz
Udostępnij:
Dlaczego biała jest biała? Czy to prawda, że nie należy jej gotować? Odpowiedzi na te pytania zna Jacek Gardzisz z Terespola Pomorskiego koło Świecia. Pokazał nam, jak zrobić białą kiełbasę pierwszej klasy.

Jacek Gardzisz zajmuje się wędlinami zawodowo od 20 lat.
- Nie kupuję kiełbas, wszystkie robię sam – przyznaje.

Swoją wiedzą na ten temat podzielił się podczas warsztatów wielkanocnych, które 9 kwietnia odbyły się przy Starym Młynie w Grucznie. Na warsztat wziął białą kiełbasę, która swoją barwę zawdzięcza soli.

- Do produkcji białej kiełbasy używa się soli kuchennej, a nie soli peklowanej, bo to ona powoduje, że mięso robi się różowe – wyjaśnia pan Jacek.

Jego biała kiełbasa składa się z golonki i tłustego mięsa wieprzowego.
- Biorę ścinki tłuszczu z łopatki i szynki, a golonkę dlatego, że działa jak klej. Dzięki niej kiełbasa nie rozpada się po ukrojeniu – tłumaczy pan Jacek.

Do zmielonego mięsa, oprócz soli kuchennej, trzeba dodać wody (minimum 15 procent objętości mięsa) i dużo czosnku oraz czarnego pieprzu, a także majeranku.
- Majeranku więcej niż do każdej innej kiełbasy – zaleca Jacek Gardzisz.

Znaczenie ma sposób podgrzewania białej.

- Nie wolno jej zagotować. Wkładamy ją do garnka, gdy woda ma 80 stopni Celsjusza, wtedy temperatura spadnie do 75 stopni i taka powinna zostać. Kiełbasa będzie gotowa po 25 minutach. Po zagotowaniu biała zamienia się w trociny i traci smak – uczula Jacek Gardzisz.

Jak krok po kroku zrobić białą kiełbasę według przepisu pana Jacka? Zobaczcie w naszej galerii.

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie