Składniki potrzebne do zrobienia placów ziemniaczanych:
- ziemniaki (proporcje na 2 duże/4 małe)
- 1-2 jajka
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1,5 łyżki maki
Z 2 dużych ziemniaków wychodzi u mnie 9 małych placków. To jednak miara umowna, bo każdy z nas może rozłożyć na patelni placki różnej wielkości i grubości.
Jak szybko zrobić placki ziemniaczane? Przepis
Zaczynamy od obrania ziemniaków i umycia ich. Następnie sięgamy po tarkę. Jeśli placków ma być dużo, można zmielić je w maszynce do mięsa.
Jeśli placki mają być cienkie i chrupiące, warto zetrzeć je na grubych oczkach tarki. Po starciu ziemniaków można odczekać kilka minut i delikatnie odlać część zbierającej się wody. Niektórzy odciskają ziemniaki na sicie.
Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy łyżką.
Placki ziemniaczane smażymy na oleju z jednej i drugiej strony do czasu, kiedy osiągną lekko złoty kolor. Są pyszne samodzielnie, ale doskonale smakują również z dodatkami, np. sosem z kawałkami grzybów czy kwaśną śmietaną.
Placki wyjmuję na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
