W skrócie
Domowy fast food nie musi być niezdrowy! Przykładem na takie danie jest kapsalon – danie z Holandii, które szybko zrobiło furorę w całej Europie, również w Polsce. Nic dziwnego, bo jest nie tylko bardzo łatwe w przygotowaniu, ale również przepyszne. Zrobione w domowych warunkach nie musi być wcale tłuste, a na pewno nie wysoko przetworzone. Takie fast food można spokojnie i bez wyrzutów sumienia podać dzieciom, ale gwarantujemy, że zasmakuje całej rodzinie! Danie składa się z kilku warstw: frytek, smażonego kurczaka i sera, które zapiekamy razem, a następnie układamy na nim pyszną sałatkę, podobną do tej, którą dodaje się do gyrosu.
Kapsalon – przepis z przyprawą do gyrosa
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 200 g frytek GoTove,
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- płaska łyżeczka przyprawy gyros Na Szlaku Smaku,
- 2 łyżki oleju Marysia,
- 100 g sera gouda Mleczna Polana,
- 4 łyżki majonezu wytwornego Na Szlaku Smaku.
Polecam także: Sałatka gyros. Rewelacyjna do dań z grilla i na imprezy
Składniki na sałatkę:
- pół główki kapusty pekińskiej,
- pół ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe,
- 1 pomidor,
- mała czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól jodowana Na Szlaku Smaku,
- pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku.
Sprawdź, jakie produkty użyć do zrobienia kapsalonu
Jak zrobić kapsalon z frytkami?
- Piersi z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam i wymieszałam z przyprawą do gyrosa.
- Kurczaka obsmażyłam na rozgrzanej patelni z obu stron, do zrumienienia.
- Frytki upiekłam w piekarniku, ale możesz także we frytkownicy.
- Następnie przygotowałam sałatkę: pokroiłam w kostkę pomidora, czerwoną cebulę i paprykę, a ogórka w plasterki. Poszatkowałam kapustę pekińską i posiekałam czosnek. Warzywa doprawiłam solą i pieprzem.
- Ser gouda pokroiłam na cienkie kawałki.
- W żaroodpornej formie ułożyłam warstwowo upieczone frytki, na to nałożyłam kawałki kurczaka i ser. Składniki można także rozdzielić do dwóch foremek.
- Kapsalon piekłam w piekarniku z opcją grillowania w 180 stopniach przez około 8 minut.
- Na koniec wyłożyłam danie na talerze i ułożyłam na nim sałatkę, a na wierzchu rozsmarowałam majonez. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!