Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sposób na święta bez wyrzeczeń

(oprac. has)
Zupa grzybowa zabielona jogurtem będzie lekko strawna i nie straci aromatu.
Zupa grzybowa zabielona jogurtem będzie lekko strawna i nie straci aromatu. archiwum GP
Nadchodzący czas jest dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 wyjątkowo trudny. Podpowiadamy, co zrobić, by wykorzystać rodzinną atmosferę i uniknąć słodkich wyrzeczeń.

Planując świąteczne menu warto zastanowić się nad takim sposobem przygotowania tradycyjnych wigilijnych potraw, aby zachowały swój niepowtarzalny smak, ale były zarazem dostosowane do diety diabetyków.

Przeczytaj także: Dietetyczne porady gwiazd groźne dla zdrowia?

Sztuka wyboru

Jak to zrobić? Przygotowując na wigilijną kolację zupę grzybową, możemy zabielić ją jogurtem naturalnym, zamiast śmietaną. Aromat i smak grzybów zostaną zachowane, a rezygnacja ze śmietany sprawi, że zupa nie będzie tak ciężko strawna jak tradycyjna.

Spróbujmy również nie polewać wigilijnych pierogów tłuszczem ze skwarkami i cieszmy się ich smakiem bez zbędnych dodatków. Dzięki temu zaoszczędzimy aż 100 kcal!

Nawet tak drobne modyfikacje świątecznego menu pomogą nam uchronić się przed gwałtownym wzrostem poziomu cukru we krwi i zbędnymi kilogramami.

Zakazane potrawy?

Cukrzyca nie musi oznaczać konieczności rezygnacji z ulubionych potraw, na które czekamy cały rok. Zasiadając do wigilijnej kolacji, lepiej cieszyć się rodzinną, pełną zadumy atmosferą, zamiast zastanawiać się, czego, ze względu na cukrzycę czy problemy z wagą, nie wolno nam zjeść. Takie myślenie sprawi, że nasz apetyt będzie większy niż w sytuacji, gdy nie postrzegamy pewnych pokarmów w kategorii zakazanych. Wszystko jest kwestią umiaru i zachowania racjonalnych proporcji spożywanych podczas świąt pokarmów. Grzechem byłoby nie spróbować każdej spośród dwunastu potraw, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stołach w naszych domach. Pamiętajmy tylko, aby wybierać niewielkie porcje.

Słodkie smaki w święta

Czy świąteczne desery należy traktować jako zakazane? Nie, o ile zostały przygotowane według receptury bezpiecznej dla osób chorych na cukrzycę. Taka receptura powinna uwzględniać zamienniki cukru - niskokaloryczne substancje słodzące, jak najmniejszą ilość mąki oraz zdrowe tłuszcze (na przykład olej rzepakowy). Najistotniejsze jednak, z punktu widzenia kontroli glikemii, jest zastąpienie cukru wybranym słodzikiem. Dzięki temu zjedzenie kawałka ciasta nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących, potocznie nazywanych słodzikami, zostało potwierdzone przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Słodziki mogą również przyczynić się do zmniejszenia dobowego poboru energii. Dodatkowo, eksperci EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) w ciągu ostatniego tygodnia potwierdzili, że aspartam - jeden z najczęściej wykorzystywanych w napojach i żywności słodzik - jest bezpieczny w stosowaniu przez ludzi. Nie bójmy się więc zastępowania cukru niskokalorycznymi substancjami, nie tylko w świątecznych wypiekach!

Ciasto bez dodatku cukru? To możliwe! Prosty w przygotowaniu i pyszny piernikowy chlebek marchewkowy, będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych świątecznych wypieków, nie tylko dla diabetyków. Ciasto zawiera tylko szklankę mąki, a cukier został zastąpiony niskokaloryczną substancją słodzącą w formie pudru. Najważniejsza dla zachowania wyjątkowego smaku jest tu zdrowa marchewka i aromatyczna przyprawa do piernika.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska