Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są przydatne zastosowania folii aluminiowej w domu. Wrzuć ją do pralki, naostrz nożyczki, czyść nią

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie. Zazwyczaj używamy jej do pieczenia lub przechowywania żywności. Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego jest chętnie wykorzystywana do pakowania żywności. Produkty w nią zawinięte dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.Ale folia aluminiowa ma więcej zastosowań - można nią czyścić, zatrzymywać ciepło, użyć zamiast płynu do płukania, a nawet ogrzać sobie stopy. Zobaczcie, do czego można wykorzystać folię aluminiową w domu.
Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie. Zazwyczaj używamy jej do pieczenia lub przechowywania żywności. Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego jest chętnie wykorzystywana do pakowania żywności. Produkty w nią zawinięte dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.Ale folia aluminiowa ma więcej zastosowań - można nią czyścić, zatrzymywać ciepło, użyć zamiast płynu do płukania, a nawet ogrzać sobie stopy. Zobaczcie, do czego można wykorzystać folię aluminiową w domu. pixabay.com
Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie. Zazwyczaj używamy jej do pieczenia lub przechowywania żywności. Ale folia aluminiowa ma więcej zastosowań - można nią czyścić, zatrzymywać ciepło, a nawet ogrzać sobie stopy. Zobaczcie, do czego można wykorzystać folię aluminiową w domu.

Aluminium zostało wyprodukowane na początku XIX wieku przez duńskiego fizyka, Oersteda. Początkowo było strasznie drogie. Dlatego w powszechnym użyciu najpierw była folia cynkowa czyli cynfolia. Dopiero, kiedy około roku 1914 cena aluminium spadła do kilkunastu centów za kilogram, folia aluminiowa stała się powszechniejsza. W porównaniu do cyny nie korodowała tak łatwo, zapewniała też świeżość zapakowanym produktom przez czas dłuższy niż cyna. Pierwszą cienką aluminiową folię wypuściła na rynek w 1910 roku szwajcarska firma "Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen" z Kreuzlingen.

Folia aluminiowa - zastosowanie w domu

Folię aluminiową w domu wykorzystujemy głównie do żywności - zarówno do przechowywania, jak i do przygotowywania.
Do czego można użyć folii aluminiowej w kuchni?

  • do pieczenia ryb i mięsa,
  • do pieczenia warzyw (np. ziemniaków, cukinii, papryki),
  • do pieczenia ciast,
  • do przechowywania przygotowanych wcześniej potraw (np. mięsa i warzyw na grilla, sałatek, kanapek, wędlin, pieczonych mięs).

Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego jest chętnie wykorzystywana do pakowania żywności. Produkty w nią zawinięte dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.

Folia aluminiowa doskonale sprawdza się w kuchni, gdyż można ją łatwo formować. Nie masz foremek do wypieków? Wykorzystaj folię aluminiową - złóż ją kilkukrotnie, by powstał grubszy kawałek, a następnie uformuj pożądany kształt.

W folię aluminiową nie należy pakować żywności o odczynie kwaśnym (np. cytryn, kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, potraw z sokiem pomidorowym). Mogą one wejść w reakcję z aluminium, przez co wytworzą się szkodliwe dla naszego zdrowia sole glinu.

Folia aluminiowa sprawdza się nie tylko przy gotowaniu. Zobacz teraz w naszej galerii, do czego można wykorzystać folię aluminiową.

Jak prawidłowo używać folii aluminiowej?

Folia aluminiowa ma dwie strony - błyszczącą i matową. Czym się różnią? Którą stroną na zewnątrz, a którą do wewnątrz Błyszcząca strona folii aluminiowej lepiej zatrzymuje ciepło.

Jeśli chcemy utrzymać temperaturę potrawy, folię należy tak zawinąć, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku - matowa strona musi być na zewnątrz, a błyszcząca - od środka. Wówczas ciepło będzie się kumulowało i danie szybciej będzie gotowe. Poza tym ten sposób pieczenia sprawia, że potrawa jest bardziej soczysta. W taki sposób można również wykorzystać folię aluminiową przy przygotowywaniu potrawy na patelni - duszeniu lub smażeniu.

Jeśli zawiniemy mięso odwrotnie, czyli matową stroną od wewnątrz, ciepło nie będzie miało ujścia, ponieważ zostanie zablokowane przez stronę błyszczącą.

Matowa strona folii aluminiowej odbija ciepło i pozwala zachować świeżość. Jeśli chcemy, by potrawa, np. sałatka czy kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, wówczas owijamy ją tak, żeby matowa strona folii aluminiowej była od środka, a błyszcząca na zewnątrz. Potrawa wtedy szybciej zostaje schłodzona, mniej się nagrzewa i dłużej zachowuje świeżość.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska