Aluminium zostało wyprodukowane na początku XIX wieku przez duńskiego fizyka, Oersteda. Początkowo było strasznie drogie. Dlatego w powszechnym użyciu najpierw była folia cynkowa czyli cynfolia. Dopiero, kiedy około roku 1914 cena aluminium spadła do kilkunastu centów za kilogram, folia aluminiowa stała się powszechniejsza. W porównaniu do cyny nie korodowała tak łatwo, zapewniała też świeżość zapakowanym produktom przez czas dłuższy niż cyna. Pierwszą cienką aluminiową folię wypuściła na rynek w 1910 roku szwajcarska firma "Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen" z Kreuzlingen.
Folia aluminiowa - zastosowanie w domu
Folię aluminiową w domu wykorzystujemy głównie do żywności - zarówno do przechowywania, jak i do przygotowywania.
Do czego można użyć folii aluminiowej w kuchni?
- do pieczenia ryb i mięsa,
- do pieczenia warzyw (np. ziemniaków, cukinii, papryki),
- do pieczenia ciast,
- do przechowywania przygotowanych wcześniej potraw (np. mięsa i warzyw na grilla, sałatek, kanapek, wędlin, pieczonych mięs).
Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego jest chętnie wykorzystywana do pakowania żywności. Produkty w nią zawinięte dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.
Folia aluminiowa doskonale sprawdza się w kuchni, gdyż można ją łatwo formować. Nie masz foremek do wypieków? Wykorzystaj folię aluminiową - złóż ją kilkukrotnie, by powstał grubszy kawałek, a następnie uformuj pożądany kształt.
W folię aluminiową nie należy pakować żywności o odczynie kwaśnym (np. cytryn, kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, potraw z sokiem pomidorowym). Mogą one wejść w reakcję z aluminium, przez co wytworzą się szkodliwe dla naszego zdrowia sole glinu.
Folia aluminiowa sprawdza się nie tylko przy gotowaniu. Zobacz teraz w naszej galerii, do czego można wykorzystać folię aluminiową.
Jak prawidłowo używać folii aluminiowej?
Folia aluminiowa ma dwie strony - błyszczącą i matową. Czym się różnią? Którą stroną na zewnątrz, a którą do wewnątrz Błyszcząca strona folii aluminiowej lepiej zatrzymuje ciepło.
Jeśli chcemy utrzymać temperaturę potrawy, folię należy tak zawinąć, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku - matowa strona musi być na zewnątrz, a błyszcząca - od środka. Wówczas ciepło będzie się kumulowało i danie szybciej będzie gotowe. Poza tym ten sposób pieczenia sprawia, że potrawa jest bardziej soczysta. W taki sposób można również wykorzystać folię aluminiową przy przygotowywaniu potrawy na patelni - duszeniu lub smażeniu.
Jeśli zawiniemy mięso odwrotnie, czyli matową stroną od wewnątrz, ciepło nie będzie miało ujścia, ponieważ zostanie zablokowane przez stronę błyszczącą.
Matowa strona folii aluminiowej odbija ciepło i pozwala zachować świeżość. Jeśli chcemy, by potrawa, np. sałatka czy kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, wówczas owijamy ją tak, żeby matowa strona folii aluminiowej była od środka, a błyszcząca na zewnątrz. Potrawa wtedy szybciej zostaje schłodzona, mniej się nagrzewa i dłużej zachowuje świeżość.
