Fasoli nie powinno się jeść na surowo, bo zawiera toksyczne białko, które zostaje zneutralizowane dopiero pod wpływem wysokiej temperatury.
- Przeczytaj: Takie są skutki uboczne spożywania borówki amerykańskiej. Kto powinien jej unikać?
Fasola jest dobrym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem wspierającym nasz układ odpornościowy. Ma także dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie. Znajdziemy w niej tej witaminę K i wapń, które ogrywają ważną rolę dla zdrowia naszych kości. Jej spożycie dostarcza również żelaza, dlatego pomaga w walce z anemią. Ma też niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom chorym na cukrzyce.
W 100 gramach fasolki szparagowej jest jedynie 31 kalorii, dlatego warzywo to polecane jest też osobom, które chcą zrzucić kilogramy.
Te osoby nie mogą jeść fasoli szparagowej
W galerii poniżej sprawdźcie, w jakich sytuacjach fasola szparagowa może zaszkodzić: