https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki uboczne spożywania fasoli szparagowej. Kto nie powinien jej jeść?

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Lato to sezon na fasole szparagową. Jedno z bardziej lubianych warzyw przez Polaków można spożywać po ugotowaniu lub upieczeniu, nie powinno się jej jeść surowej. Fasola nie należy jednak do warzyw lekkostrawnych, dlatego wiele osób powinno na nią uważać. Zobaczcie, kto nie powinien jeść fasoli i dlaczego.

Fasoli nie powinno się jeść na surowo, bo zawiera toksyczne białko, które zostaje zneutralizowane dopiero pod wpływem wysokiej temperatury.

Fasola jest dobrym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem wspierającym nasz układ odpornościowy. Ma także dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie. Znajdziemy w niej tej witaminę K i wapń, które ogrywają ważną rolę dla zdrowia naszych kości. Jej spożycie dostarcza również żelaza, dlatego pomaga w walce z anemią. Ma też niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom chorym na cukrzyce.

W 100 gramach fasolki szparagowej jest jedynie 31 kalorii, dlatego warzywo to polecane jest też osobom, które chcą zrzucić kilogramy.

Te osoby nie mogą jeść fasoli szparagowej

W galerii poniżej sprawdźcie, w jakich sytuacjach fasola szparagowa może zaszkodzić:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska