Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu. Tego nigdy nie rób - rosół straci cały smak

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Ugotowanie idealnego rosołu to prosta sprawa, jeśli wiemy, jakich błędów nie należy popełniać. Tego nie rób, jeśli chcesz, by twój rosół był pełen smaku, ale także zdrowy. ►
Ugotowanie idealnego rosołu to prosta sprawa, jeśli wiemy, jakich błędów nie należy popełniać. Tego nie rób, jeśli chcesz, by twój rosół był pełen smaku, ale także zdrowy. ► Pixabay.com
Rosół to tradycyjna polska zupa. Gotowały ją nasze prababcie, babcie, mamy. Rosół to danie, którego nie może zabraknąć na niedzielnym stole w wielu polskich domach. Jednak wiele gospodyń popełnia szereg błędów podczas gotowania rosołu, które sprawiają, że ta wyśmienita zupa traci cały smak. Zobacz, czego nigdy nie należy robić przy gotowaniu rosołu, by zupa zachowała tradycyjny smak i wartości odżywcze.

Rosół - jak ugotować?

Sposobów na gotowanie rosołu jest tyle, ile gospodyń. Jednak podstawa przy gotowaniu rosołu jest zawsze taka sama. Przepis na rosół zwykle wynosimy z rodzinnego domu. Bywa, że panie domu później udoskonalają recepturę, w zależności od regionu są inne dodatki, inne warzywa czy zioła. Na przykład w większości domów rosół jada się z makaronem, jednak w niektórych jada się rosół z ziemniakami. Jedni dodają lubczyk, inni nie. Ale każda gospodyni wie, że mięso do rosołu musi być pierwszorzędnej jakości, warzywa świeże, cebulę powinno się opalić nad płomieniem, by zbrązowiała łupinka dała zupie smak i złocisty kolor.

Rosół - jakie ma właściwości?

Rosół to tłusta zupa, a co za tym idzie - ciężkostrawna. Dlatego osoby, które są na diecie, na przykład z powodu problemów trawiennych, powinny ostrożnie podchodzić do spożywania rosołu. Z drugiej strony rosół jest bardzo odżywczy, dlatego zaleca się go chorym i rekonwalescentom na odbudowanie sił.

Rosół z dużą ilością warzyw jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów. To m.in.: witamina E, potas, wapń, żelazo, magnez i beta-karoten.

Te błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu

Pyszny, złocisty, klarowny rosół - jak go ugotować? Źle przyrządzony rosół straci cały smak, a także cenne składniki odżywcze. Zobacz, jakich błędów nie należy popełnić, jeśli chcemy ugotować rosół idealny.

Zobacz:
Te urządzenia w domu pożerają najwięcej prądu - tabela 2024. Tyle kosztuje korzystanie z tych sprzętów

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska