Papryka to świetne źródło witamin: A, B1, B2, B3, B6 i B9, C , E i K. Połówka średniej wielkości czerwonej papryki daje 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten, zaś dwa jej strąki są w stanie uzupełnić niedobory witaminy E i K. Zobaczcie co dzieje się z naszym organizmem gdy jemy paprykę. W jakiej formie ją najlepiej spożywać i wiele więcej informacji na temat tego pysznego warzywa. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>
pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Papryka to świetne źródło witamin: A, B1, B2, B3, B6 i B9, C , E i K. Połówka średniej wielkości czerwonej papryki daje 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten, zaś dwa jej strąki są w stanie uzupełnić niedobory witaminy E i K. Zobaczcie co dzieje się z naszym organizmem gdy jemy paprykę. W jakiej formie ją najlepiej spożywać i wiele więcej informacji na temat tego pysznego warzywa.
W papryce znajdziemy również sole mineralne - cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, sód, wapń i żelazo.
To dzieje się z organizmem gdy jemy paprykę. Warto ją włączyć do diety
Można ją spożywać na surowo, a także po poddaniu obróbce termicznej. W galerii poniżej zobaczcie co się dzieje gdy jemy paprykę i dlatego warto ją włączyć do diety.