https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W jakich produktach znajdziemy witaminę C?

/bas/ , Echo Dnia
sxc.hu
Witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy i ma właściowości zapobiegające przeziębieniom.

Witaminy C należy jednak szukać w naturalnych produktach, a nie w postaci syntetycznej (w tabletkach czy syropach). Ta ostatnia bowiem nasila wydalanie wapnia z moczem i sprzyja kamicy szczawianowo-wapniowej, najczęstszej postaci kamicy moczowej u dzieci.

Najbardziej polecana jest ta w sokach owocowo-warzywnych oraz w surowych warzywach. Najbogatsze w nią są: papryka, szpinak, brokuły, kalafior, brukselka) to zapewnimy mu codzienną porcję tego co niezbędne. Chcąc zachować jak najwięcej witaminy C w warzywach gotowanych, należy je wrzucać na wrzątek i tylko obgotowywać, lub gotować na parze i podawać na wpół miękkie.

Zimą, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw można posiłkować się nieklarowanymi sokami, najlepiej jednodniowymi - nie zawierają konserwantów i nie są dosładzane.

Źródło:http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090228/ZDROWIE/726213239, Echo Dnia: Skąd witamina C?

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

j
jowita
Brawo ! Informacje są uczciwe i wiarygodne ! Może tylko dodam, że dobrym źródłem wit. C są również niektóre warzywa i owoce mrożone. Witamina C jest bowiem niezwykle wrażliwa na wysoką temperaturę, a znacznie mniej na niską. A tak w ogóle, to moim zdaniem najlepszym źródłem tej witaminy jest czerwona papryka. Po prostu żadnym problemem nie jest zjedzenie jej 100g (144 mg wit. C), a niestety zjedzenie podobnej ilości natki pietruszki lub cytryny stanowi duży problem. Natomiast ci, którzy lubią ziemniaki i jedzą je w sporych ilościach (zwłaszcza ci bez nadwagi) mogą uznać, że i one są dla nich niezłym źródłem witaminy C.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska