MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Hoduj je w domu i dodawaj do każdego posiłku! Zapobiegają nowotworom, miażdżycy i zawałom

Eliza Nowosad
Eliza Nowosad
Kiełki i mikrolistki zawierają wiele substancji o działaniu antyoksydacyjnym, czyli wymiatają wolne rodniki. Tym samym opóźniają starzenie się organizmu.
Kiełki i mikrolistki zawierają wiele substancji o działaniu antyoksydacyjnym, czyli wymiatają wolne rodniki. Tym samym opóźniają starzenie się organizmu.
Kiełki i microgreens (mikrolistki) to prawdziwa bomba witamin i mikroelementów. Zapobiegają powstawaniu miażdżycy i nowotworów, korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy, a dodatkowo wzmocnią włosy i poprawią stan cery. Koniecznie wprowadź je do swojej diety!

Kiełki i microgreens są w Polsce nadal mało znane, choć ich popularność wzrosła w ostatnich latach. Gotowe opakowania dostaniemy w dobrych sklepach spożywczych, jednak z powodzeniem możemy je hodować w domu. Dlaczego warto je spożywać?

Kiełki i microgreens dla zdrowia i urody

Kiełki i mikrolistki zawierają wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Błonnik, kwasy omega-3, aminokwasy, fosfor, magnez, czy różne witaminy działają przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, wzmacniają odporność, chronią serce i jelita. Korzystnie wpłyną również na nasze włosy, skórę i paznokcie. Kiełki i mikrolistki wzbogacą naszą dietę i zastąpią sztuczne suplementy.

Jak hodować kiełki i microgreens w domu?

Uprawa kiełków i mikrolistków w domu jest niezwykle prosta i efektywna. Choć w sklepach internetowych z wyposażeniem kuchennym znaleźć można specjalne kiełkowice czy podłoża kokosowe do doniczek to nie są one niezbędne do hodowli.

Dla osób początkujących wystarczy zwykły słoik, który przykryje się gazą, ligniną lub podobnym materiałem. Niektóre nasiona można wysiewać bezpośrednio na takiej gazie, podobnie jak rzeżuchę.

Kiełki i microgreens – zastosowanie w kuchni

Kiełki i microgreens są wyjątkowo smaczne, lekkostrawne i niskokaloryczne. Są idealne dla osób na diecie odchudzającej. Najlepiej jest spożywać je na surowo, ponieważ obróbka cieplna (smażenie, czy gotowanie) sprawi, że zmniejszy się ilość zawartych w nich cennych składników.

Zobacz w poniższej galerii, jakie produkty z powodzeniem można dodawać do wszelkiego typu sałatek oraz na kanapki. Mogą zastąpić różne zioła, a także przyprawy. Kiełki rzodkiewki oraz rzeżuchy nadadzą daniom ostrości, fasoli mung nieco orientalnego smaku, z kolei te brokułowe są niesamowicie delikatne w smaku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska