https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kajmakówka na targach Grüne Woche. Likier z Łysomic ruszył na podbój niemieckiego rynku [mp3]

Marlena Przybył
- Kajmakówka powstaje z mieszanki kajmaku, żółtek i wódki - wyjaśnia Elżbieta Przymus z firmy Polder
- Kajmakówka powstaje z mieszanki kajmaku, żółtek i wódki - wyjaśnia Elżbieta Przymus z firmy Polder MAP
- Niemcy poszukują nowych smaków i wydaje mi się, że trafiliśmy po prostu w ich słodkie gusta - nie kryje zadowolenia Elżbieta Przymus z firmy Polder produkującej tradycyjny kajmak.

W ramach prestiżowych, berlińskich targów Grüne Woche poświęconych gospodarce żywnościowej, rolnictwu i ogrodnictwu, województwo kujawsko-pomorskie postawiło na produkty smaczne, zdrowe i tradycyjne, ale zarazem nieco zapomniane.

Obok gęsiny i jesiotra oferowaliśmy też coś na deser - słodkie ciasteczka i wafelki z dodatkiem kajmaku i przede wszystkim kajmakówkę, która dosłownie lała się strumieniami.

Ministrowie i Steffen Möller polecają

Likier tryskający z fontanny przyciągał tysiące zachodnich konsumentów. W relacjach podawanych przez niemiecką telewizję prezentowany był jako specjalność targów.

- Przerosło to oczekiwania nawet nas samych, tym bardziej, że na razie są to tylko próbki, a nie produkt na sprzedaż - mówi Elżbieta Przymus, współwłaścicielka i dyrektor ds. marketingu łysomickiej firmy Polder.

W Berlinie trunkiem zachwycali się między innymi niemiecka minister rolnictwa Ilse Aigner, nasz minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki oraz znany z ekranów telewizyjnych Steffen Möller.

- Aktor odwiedził nas pierwszego dnia targów z grupą swoich niemieckich znajomych, był zachwycony i zrobił tutaj niesamowite show, degustował i zachwalał - śmieje się Przymus.

Zrób kajmakówkę sam

Kajmak to słodka masa powstająca z mleka i cukru, gotowanych w różnych proporcjach i z dodatkami, aż do zgęstnienia. Stanowi element tradycyjnej szlacheckiej kuchni polskiej i litewskiej.

- Jestem cukiernikiem już od dziesięciu lat, a sam spotkałem się z tym produktem dopiero trzy lata temu i nie bardzo wtedy wiedziałem, co można z nim zrobić - przyznaje Tomasz Zasada, technolog i cukiernik z firmy Polder. - Dostałem kilka wiader kajmaku i zadanie, żebym kombinował z tego, co się tylko da.

Obok słodkości, babeczek, ciasteczek, lodów, Zasada opracował też recepturę na kajmakówkę.

- Przepis jest bardzo prosty - przekonuje cukiernik. - 200 gram kajmaku, dwa żółtka i około pół litra wódki. Smak likieru możemy regulować ilością dodanego alkoholu.

Czyżbyśmy znaleźli sposób na podbicie sąsiadów zza Odry?
- W ubiegłym roku też byliśmy na Grüne Woche i nie przełożyło nam się to jakoś specjalnie na sprzedaż w Niemczech - zdradza dyrektor Przymus. - W tym roku zainteresowanie jest większe, ale trudno w tej chwili mówić o kontraktach, to wszystko wymaga czasu i nie chcę na razie zapeszać. Mogę jednak powiedzieć, że promocja na tak uznanych targach przekłada się na sprzedaż w Polsce. Jakikolwiek sukces na imprezie zagranicznej wzbudza zainteresowanie i zaufanie u klientów krajowych.
Udostępnij

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska