Bigos noworoczny na szczęście. Takie ma składniki według kanonu polskiego bigosu
Bigos zjedzony 1 stycznia ma w nowym roku przynieść szczęście. Przesąd ten znany jest też w Holandii i Niemczech. Jakie są niezbędne składniki prawdziwego...
Bez tych potraw nie wyobrażamy sobie Wigilii. Zobacz, co musi się znaleźć na stole
Może być ich 12, 9 lub 7, ale muszą być. Potrawy wigilijne to coś, bez czego nie sposób wyobrazić sobie tej wyjątkowej kolacji 24 grudnia. Są dania, których z...
Fantazja śledziowa z Wąsosza wigilijnym smakiem Krajny i Pałuk [zdjęcia]
Już po raz XVIII Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zaprosiło mieszkańców do udziału w konkursie kulinarnym „Smaki Krajny i Pałuk”. Głównym...
Popularne polskie potrawy, które szkodzą. W zestawieniu m.in. kotlet schabowy
Polska kuchnia, choć bardzo smaczna, bywa też niestety ciężka i niezdrowa. Warto o tym pamiętać, ponownie przyrządzając obiad według przepisu mamy lub babci. W...
XIV Jesienny Jarmark Kruszyński pełen atrakcji i smakołyków. Zobacz nowe zdjęcia!
Jarmark w Kruszynie z roku na rok rozrasta się. Tym razem – oceniają organizatorzy – wystawców i gości było więcej niż podczas poprzednich edycji imprezy....
Warsztaty z Mateuszem Gesslerem - weź udział w konkursie Marszałka Województwa
Mamy nie lada gratkę dla fanów kuchni tradycyjnej i nowoczesnej, dla miłośników dobrego jedzenia i zaskakujących smaków, dla początkujących kucharzy i...
Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina. Gotował Mateusz Gessler. Sprawdźcie przepisy
Święto Niepodległości coraz bliżej, a w Kujawsko-Pomorskiem świętuje się je obiadem z gęsią w roli głównej. Swój sposób na gęsinę proponuje mieszkańcom Mateusz...
Takie błędy popełniasz robiąc sernik. Przez to nie jest idealnie puszysty i delikatny
Sernik to bez wątpienia ulubione ciasto Polaków. Pieczemy go przy okazji różnego rodzaju uroczystości, ale również, ze względu na proste wykonanie, często gości...
Znaleźliśmy się wśród największych światowych potęg w rankingu najlepszych ciast
Okazuje się, że znaleźliśmy się wśród największych światowych potęg w rankingu najlepszych ciast. Ale zwycięzca jest absolutnym zaskoczeniem.
Tych potraw lepiej nie rób na grillu. Oto produkty, których nie wolno grillować
Polacy uwielbiają grillować! Pogoda na razie nas rozpieszcza, przez co coraz częściej stawiamy na relaks w ogrodzie. Zastanawiałeś się kiedyś, czy wszystkie...
Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej
Kuchnia Wielkopolski najczęściej kojarzy się z używaniem dużej ilości twarogu, ziemniaków i cebuli. Doskonałym przykładem są pyry z gzikiem, dla wielu osób...
Moskole, gęsie pipki i tarcioki. Najdziwniejsze dania z Małopolski
Kuchnia małopolska to przysmaki zajadane w Krakowie, Zakopanem i w okolicach. Znawcy kulinariów kojarzą zapewne takie specjały jak gęsie pipki, suska sechlońska...
Ile w tym roku zapłacimy za karpia na święta?
Karp hodowany jest tradycyjnie w polskich stawach od 800 lat. Przez wielu traktowana jako ryba sezonowa. Jednak dla wielu z nas jest obowiązkową pozycją na...
Na świętego Marcina tylko gęsina? W Poznaniu królują jeszcze rogale
11 listopada to nie tylko obchody Święta Niepodległości, ale także dzień św. Marcina. Szczególnie świętują go poznaniacy, ale zdarza się, że w innych częściach...
Co jedzą mieszkańcy Warszawy?
Jak się okazuje, stolica wyróżnia się na tle kulinarnej mapy Polski zarówno pod względem liczby restauracji i ich bogatej oferty, jak i dynamiki powstawania...
Pyszne dania z gęsiny. Zobaczcie, jakie potrawy można przyrządzić z tego mięsa
Gęsina stała się naszą marką regionalną. Dzięki promocji wzrasta spożycie tego pysznego i zdrowego mięsa. Jesień to czas, gdy smakuje ono najlepiej. Powróciła...
Co zrobić z dyni? TOP 10 najlepszych przepisów
Zupa lub krem z dyni, a może dynia w occie lub frytki z dyni? Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jest niedroga,...
Robert Makłowicz - koneser Beskidu Wyspowego, kliszczackich tradycji i sapki
To, że zna się na historii i na kuchni wiadomo było od dawna i wszystkim. Nie wszyscy wiedzieli, że jego miłością oprócz Krakowa i Chorwacji, są Myślenice i...
Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]
Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, odtworzył przepisy z siedemnastowiecznych książek kucharskich. Comber z miodownikiem,...
Jak przygotować gęś? Sprawdź przepisy na gęsinę!
11 listopada, w Dzień Świętego Marcina w Polsce przygotowuje się potrawy z gęsi. Jak przyrządzić gęsinę? Sprawdźcie ciekawe przepisy na gęsinę.
Dodano 14 godzin temu w kategorii Sklep zoologiczny
Dodano 19 godzin temu w kategorii Doradztwo prawne
Dodano wczoraj w kategorii Sprzątanie
Dodano wczoraj w kategorii Biura rachunkowe