Na gramy albo kilogramowy worek. Ile zapłacimy za suszone grzyby od zbieraczy?
Ile kosztuje 1 kg suszonych grzybów? Przydadzą się do zupy, pierogów i sosów. Suszone grzyby są znacznie droższe od tych świeżych, więc te na sprzedaż są...
Przepis na uszka z grzybami, który wykorzystuje sama Magda Gessler
Okres Świąt Bożego Narodzenia obfituje w sporo czasu spędzonego w kuchni. Wielu z nas chce, aby potrawy przygotowane na tych kilka szczególnych dni, były jak...
Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść maku. Im może zaszkodzić makowiec
W grudniu spożycie maku w Polsce gwałtownie rośnie. Na świątecznych stołach pojawiają się torty makowe, tradycyjne makowce, pokryte słodkim lukrem szneczki, a...
O TYM SIĘ MÓWICeny karpia w marketach. Ile wydamy na ryby przed Bożym Narodzeniem?
U producentów karp nie podrożeje w stosunku do ubiegłego roku. Jak będzie w sklepach? Sprawdzamy ceny karpia i innych ryb, dostępnych w marketach przed Bożym...
Oferta regionalnych restauracji na wigilię i Magdy Gessler. Porównujemy menu i ceny!
Z każdym rokiem coraz więcej osób, m.in. na Kujawach i Pomorzu, zamawia gotowe produkty na wigilijny stół. Oferta w regionie jest bogata! Bierzemy pod lupę...
Najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na wigilijne potrawy. Poznaj przepisy!
Tradycyjne potrawy i dania wigilijne. Poszukujesz najsmaczniejszych przepisów na wigilijne dana? Przedstawiamy przepisy, które w opiniach internautów uzyskały...
W Kcyni wybrano „Smaki Krajny i Pałuk” – wytrawne, słodkie i zamknięte w słoiku
Ponad 40 potraw oceniło w Kcyni jury XIX już edycji konkursu kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Wyzwanie podjęły głównie panie z KGW oraz sołectwa z terenu...
Dodaj to do rosołu, aby poprawić jego smak. Te triki znają tylko szefowie kuchni!
Rosół to jedna z ulubionych zup wielu Polaków. Tradycyjnie przyrządza się go na bazie drobiu z dodatkiem warzyw. Szefowie kuchni znają jednak pewne triki, które...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Święto gęsi na Krajnie pełne wiejskich smaków. Minikowo oblężone - zobacz zdjęcia
Chłód i mgła nie odstraszyły mieszkańców regionu. Pierwsi smakosze gęsiny pojawili się w Minikowie godzinę przed imprezą. Handlowano do zmroku. Ceny wyższe niż...
Sklepik pełen żywności z kujawsko-pomorskich gospodarstw. Czas składać zamówienia
412 swojskich produktów jest do wyboru w internetowym sklepiku Lokalna Żywność z Kujaw i Pomorza. Można już składać zamówienia, do odbioru będą 16 listopada w...
Sprawdzone przepisy na dania z gęsią
Dlaczego właśnie teraz warto sięgać po gęś? Bo tylko w listopadzie i grudniu kupimy gęś świeżą. Zobaczcie propozycje na proste i pyszne dania z gęsią w roli...
Pierogi, tuszka, smalec, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny? Zaczyna się sezon
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Małopolska wygrała "Bitwę regionów" 2023. Kujawsko-pomorska gęsina poza podium
Małopolska, Lubelszczyzna i Podlasie – reprezentacje tych województw zajęły podium po finale „Bitwy regionów” 2023. Wygrała ślebodna jorka z saflarzańskiej...
Dyniowa kawa na jesień 2023 - łatwy przepis. Tak zrobisz Pumpkin spice latte
Ruszył sezon na pumpkin spice latte, dyniową kawę, która pieści podniebienia. Taka kawa jest bardzo aromatyczna, zawiera w sobie syrop korzenno-dyniowy, a...
Kwiaty na talerzu - zdobią danie i mają wartość odżywczą. Takie kwiaty można jeść
Surowe kwiaty jako ozdoba dań są hitem w restauracjach. Szefowie kuchni poszukują nowych, kolorowych, naturalnych i smacznych ozdób na talerzu. Każdy z nas może...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Nowalijki w regionie pod lupą inspekcji ochrony roślin. Można jeść bezpiecznie?
Coraz doskonalszy sprzęt badawczy wychwytuje każdą drobinkę substancji, której nie wolno stosować w uprawach. Nowalijki w bieżącym sezonie nie budzą zastrzeżeń.
To one zwyciężyły w konkursie konkursie kulinarnym w Grudziądzu [wyniki, zdjęcia]
20 drużyn z regionu m.in. Bydgoszczy, okolic Chełmna, Świecia i Grudziądza, rywalizowało w X konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Zespół Szkół...
Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę na Wielkanoc? Oto pięć prostych porad
Jak wybrać białą kiełbasę na Wielkanoc? To jedno z ulubionych dań Polaków na święta Wielkiej Nocy: można zjeść na śniadanie z chrzanem lub musztardą, jest...
Tak się robi pączki ziemniaczano-dyniowe według receptury KGW Jagna z Tłuchowa
Receptura wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przekazywana w Tłuchowie z pokolenia na pokolenie. Pączki...
Dodano 19 godzin temu w kategorii Sklep zoologiczny
Dodano wczoraj w kategorii Doradztwo prawne
Dodano wczoraj w kategorii Sprzątanie
Dodano wczoraj w kategorii Biura rachunkowe