Makaron to jeden z najczęściej spożywanych produktów zbożowych na świecie. Istnieje wiele jego rodzajów oraz kształtów. Włosi nie wyobrażają sobie życia bez pasty. Makarony w ich daniach są niemal na porządku dziennym, a i my w Polsce nie stronimy od rosołu z makaronem, spaghetti czy lazanii. Niestety jak się okazuje nie każdy powinien jeść makarony.
Przeczytaj koniecznie:Takie są skutki jedzenia młodych ziemniaków. To się dzieje z organizmem gdy je jemy
Makaron, sam w sobie, zwykle nie jest bardzo kalorycznym daniem. Jest bogatym źródłem węglowodanów. Jeśli chodzi o witaminy to znajdziemy w nim śladowe ilości witaminy A i B. Zdrowszą alternatywą dla białych makaronów są te pełnoziarniste. Podane z sosem nie różnią się znacząco smakiem.
Makaron gotuje się we wrzącej, wcześniej posolonej wodzie do momentu uzyskania konsystencji półmiękkiej - al dente. Czas gotowania makaronu jest uzależniony od jego rodzaju, wielkości i kształtu.
Oto skutki jedzenia makaronu
W galerii poniżej sprawdźcie kiedy nie powinniśmy jeść makaronów:
