Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto prosty i pewny przepis na wykwintną szynkę wielkanocną. Podajemy potrzebne składniki

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Skarmelizowane pióra cebuli i jabłek smakują obłędnie. Skórka szynki jest chrupiąca.
Skarmelizowane pióra cebuli i jabłek smakują obłędnie. Skórka szynki jest chrupiąca. Agnieszka Romanowicz
To danie obiadowe, które robi się samo. Kawałki kruchego mięsa podajemy z gęstym i aromatycznym sosem. Mięso jest tak miękkie, że można je kroić łyżką. Wypróbujcie nasz przepis, efekt murowany, przy stole będą same "ochy" i achy"!

Na wielkanocnych stołach króluje szynka w różnych postaciach. My proponujemy wersję na ciepło. Tę szynkę piecze się w zamkniętej brytfannie albo garnku żaroodpornym, bez specjalnego przygotowania i zaangażowania.

Dodatek goździków może odstraszać, bo w polskiej kuchni kojarzone są przede wszystkim ze słodyczami, zwłaszcza piernikiem. Jednak goździki nie są słodkie, a duszone w mięsnym wywarze z cebulą, czosnkiem i czarnym pieprzem nadają mięsu intensywny, dymny zapach i smak. Dawniej goździki i cynamon dodawano w Polsce do mięsa i zwyczaj ten jest nadal obecny na świecie, np. w krajach arabskich.

Jabłka w naszym daniu mają się rozpaść i zagęścić sos. Ich kwaskowaty sok przyspieszy kruszenie mięsa, a słodycz skarmelizuje się na skórce.

Sos powstanie na soku z szynki, cebuli, jabłek i czosnku. Nim go wypuszczą, cebula i jabłka zdążą się przypiec, bo będą umieszczone na dnie brytfanny. To danie bardzo proste w przygotowaniu. Efekt murowany!

Składniki:

  • kulka szynki (około 1,5 kg)
  • 3-4 jabłka
  • 3-4 cebule
  • 3-4 goździki
  • główka czosnku
  • pół kostki masła lub pół szklanki oleju
  • szklanka wrzątku
  • sól
  • pieprz czarny

Przepis:
Szynkę nacieramy solą i pieprzem, odkładamy. Obieramy jabłka i cebule, i kroimy na pióra. Wykładamy nimi suto dno brytfanny. Dodajemy grubo posiekany czosnek, goździki i rozkładamy kawałki masła lub rozlewany olej. Wszystko solimy i pieprzymy. Na wierzch kładziemy szynkę, ją też polewamy olejem lub kładziemy na niej kawałek masła. Zamkniętą brytfannę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na trzy godziny. Szynka opieka się z góry, a od dołu dusi w sosie. Mniej więcej w połowie trzeba wyjąć brytfannę z piekarnika i przewrócić szynkę, żeby opiekła się z drugiej strony. Wtedy należy wlać szklankę wrzątku (zimna woda spowolni proces rozmiękczania cebuli i jabłek).
Po upieczeniu delikatnie wyciągamy mięso na półmisek i rozwarstwiamy na części. Mięso będzie bardzo miękkie. Podajemy je z gęstym sosem, który został w brytfannie. Szynka częściowo go wchłonie, ale większe kawałki cebuli i jabłek pozostaną na wierzchu.

Zobaczcie w naszej galerii, jak krok po kroku przygotować to danie. Smacznego!

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska