Na wielkanocnych stołach króluje szynka w różnych postaciach. My proponujemy wersję na ciepło. Tę szynkę piecze się w zamkniętej brytfannie albo garnku żaroodpornym, bez specjalnego przygotowania i zaangażowania.
Dodatek goździków może odstraszać, bo w polskiej kuchni kojarzone są przede wszystkim ze słodyczami, zwłaszcza piernikiem. Jednak goździki nie są słodkie, a duszone w mięsnym wywarze z cebulą, czosnkiem i czarnym pieprzem nadają mięsu intensywny, dymny zapach i smak. Dawniej goździki i cynamon dodawano w Polsce do mięsa i zwyczaj ten jest nadal obecny na świecie, np. w krajach arabskich.
Jabłka w naszym daniu mają się rozpaść i zagęścić sos. Ich kwaskowaty sok przyspieszy kruszenie mięsa, a słodycz skarmelizuje się na skórce.
Sos powstanie na soku z szynki, cebuli, jabłek i czosnku. Nim go wypuszczą, cebula i jabłka zdążą się przypiec, bo będą umieszczone na dnie brytfanny. To danie bardzo proste w przygotowaniu. Efekt murowany!
Składniki:
- kulka szynki (około 1,5 kg)
- 3-4 jabłka
- 3-4 cebule
- 3-4 goździki
- główka czosnku
- pół kostki masła lub pół szklanki oleju
- szklanka wrzątku
- sól
- pieprz czarny
Przepis:
Szynkę nacieramy solą i pieprzem, odkładamy. Obieramy jabłka i cebule, i kroimy na pióra. Wykładamy nimi suto dno brytfanny. Dodajemy grubo posiekany czosnek, goździki i rozkładamy kawałki masła lub rozlewany olej. Wszystko solimy i pieprzymy. Na wierzch kładziemy szynkę, ją też polewamy olejem lub kładziemy na niej kawałek masła. Zamkniętą brytfannę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na trzy godziny. Szynka opieka się z góry, a od dołu dusi w sosie. Mniej więcej w połowie trzeba wyjąć brytfannę z piekarnika i przewrócić szynkę, żeby opiekła się z drugiej strony. Wtedy należy wlać szklankę wrzątku (zimna woda spowolni proces rozmiękczania cebuli i jabłek).
Po upieczeniu delikatnie wyciągamy mięso na półmisek i rozwarstwiamy na części. Mięso będzie bardzo miękkie. Podajemy je z gęstym sosem, który został w brytfannie. Szynka częściowo go wchłonie, ale większe kawałki cebuli i jabłek pozostaną na wierzchu.
Zobaczcie w naszej galerii, jak krok po kroku przygotować to danie. Smacznego!
