Dodaj ten składnik do pierogów, a ciasto wyjdzie idealne! Oto trik
Pierogi to jedne z podstawowych potraw kuchni polskiej. Choć przepis jest niezwykle prosty i wszystkim znany, zdarza się, że ciasto nie wychodzi po naszej...
W tych znanych rybach mogą być jaja tasiemca - ostrzega Magda Gessler
Magda Gessler - znana restauratorka a dla wielu osób autorytet i skarbnica wiedzy w kwestiach kulinarnych - ostrzega przed jedzeniem takiej ryby. - To ogromne...
Słodka historia miasta. Tak wyglądała Krakowska Fabryka Cukrów i Czekolady
Adama Piaseckiego nazywano, nie tylko w Krakowie, "królem czekolady". To on założył w 1910 roku Krakowską Fabrykę Cukrów i Czekolady, która dała początek...
Jak rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupki? Oto skuteczne sposoby
Jak sprawdzić, czy jajka nie są zepsute? W jaki sposób rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupek? Zjedzenie nieświeżego jajka może być niebezpieczne dla...
Tym zastąpisz teraz tradycyjną panierkę. To warto wybrać zamiast bułki tartej
Czym zastąpić tradycyjną panierkę? Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić bułkę tartą w przepisach na kotlety. Zdrowe panierki mają mniej kalorii i...
Święconka wielkanocna to 7 pokarmów. Co symbolizują? To włóż do wielkanocnego koszyka
Święconka (w niektórych miejscach Polski nazywana święcone) to pokarmy, które w Wielką Sobotę zanosimy w koszyczku wielkanocnym do kościoła. Święcenie pokarmów...
Toruń. Wielkanoc bez mięsa, glutenu, cukru... Dla zdrowia, a nie mody!
Tysiące osób zasiądą w Wielkanoc do stołów, na których nie będzie mięsa, glutenu, cukru lub laktozy. Nie dla kaprysu czy mody, tylko dla zdrowia.
Wielkanoc: Woda żywa, pogrzeb żuru, boże rany. Poznaj zwyczaje i symbole wielkanocne
Symbole wielkanocne mają dla nas duże znaczenie, choć nie zawsze w pełni rozumiemy, jaka historia się za tym kryje. W tradycjach Wielkanocy elementy...
Dlaczego biała kiełbasa jest biała? Tym ją teraz faszerują producenci!
Biała kiełbasa na Wielkanoc. W kuchni polskiej tradycyjnie biała kiełbasa podawana jest podczas Świąt Wielkanocnych. Surowa biała kiełbasa ma bardzo krótki...
Żurek Magdy Gessler. Oto sprawdzony przepis nie tylko na Wielkanoc
Przepis na żurek Magdy Gessler. Nie wszyscy w Wielkanoc zajadają się żurkiem. Są tacy, którzy wybierają biały barszcz czy zupę chrzanową. Dla tych, którzy wolą...
Błyskawiczny zakwas na żurek. Oto prosty domowy przepis krok po kroku
Zakwas na żurek robi się bardzo łatwo, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i wystarczy poczekać kilka dni, żeby był gotowy. Zakwas to nieodłączny element...
Te produkty spożywcze możesz kupić na zapas. Co znaczy „najlepiej spożyć przed”?
Chcesz mieć w domu zapasy jedzenia? Rób je z głową. Żywność długoterminowa może być dobra do spożycia nawet kilka lat, jeśli będzie dobrze przechowywana. Zapasy...
Procesja z palmami i śniadanie wielkanocne na Krajnie. Mrocza kultywuje tradycje
„Śniadanie wielkanocne”, na które zaprasza się zespoły ludowe, koła gospodyń wiejskich i mieszkańców to w gminie Mrocza kilkunastoletnia tradycja. I w tym roku...
Ogórki małosolne na szybko - są gotowe już na drugi dzień! Oto przepis krok po kroku
Ogórki małosolne to krótko kiszone ogórki gruntowe. Zwykle są gotowe do spożycia po kilku dniach. Ogórki małosolne robi się bardzo łatwo, niewiele kosztują i...
Wystawa Stołów Wielkanocnych na Krajnie. W Sośnie zapachniało świętami
Najsmaczniejsze potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich i adeptów sztuki kulinarnej z powiatu sępoleńskiego czekały na mieszkańców podczas...
Tak wyglądają stoły wielkanocne w powiecie żnińskim. KGW zjechały do Gąsawy
Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu żnińskiego zjechały do Gąsawy na jedenastą edycję Prezentacji Powiatowych Stołów Wielkanocnych. W tutejszej hali odbyła się...
Tak lepi się i gotuje najlepsze pierogi! Regionalny konkurs kulinarny w Grudziądzu
Gospodynie wiejskie i uczniowie z Kujaw i Pomorza stanęli w szranki podczas konkursu gotowania na podstawie receptur z najstarszych książek kucharskich naszego...
Ania Starmach odchodzi z programu Masterchef. Kim jest nowy juror Przemysław Klima?
Anna Starmach odchodzi z programu Masterchef po 12 latach. Z programem żegna się również Tomasz Jakubiak. W jury programu pojawi się zupełnie nowa osoba - Anię...
Wędliny na Wielkanoc tylko z wiejskiej spiżarni. Bogata oferta w Kujawsko-Pomorskiem
Konsumenci z regionu chcą znać pochodzenie mięsa i najlepiej, gdy jest ono lokalne. W naszym województwie nie brakuje drobnych masarni, które przed Wielkanocą...
Przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu grudziądzkiego wydane w książce! Wideo
Swoimi przepisami na różne dania pochwaliły się Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu grudziądzkiego w książce, którą wydał ziemski samorząd. Promocja publikacji...
O TYM SIĘ MÓWIMbappe kontra kebab. Nie zjecie już bułki o nazwisku gwiazdy
Mistrz świata w piłce nożnej i obecnie jeden z najlepszych napastników na świecie, Kylian Mbappe, zamierza pozwać… bar z kebabami w Marsylii! A dokładniej nie...
Jaki olej do smażenia? Oto najlepsze i najgorsze - zobacz ranking olejów do smażenia
Jaki olej nadaje się najlepiej do smażenia? Który tłuszcz jest najzdrowszy i warto na nim smażyć? Olej kuchenny to jeden z podstawowych produktów w kuchni,...
Dodano 9 godzin temu w kategorii Hospicjum
Dodano 2 dni temu w kategorii Nauka pływania
Dodano tydzień temu w kategorii Doradztwo finansowe
Dodano tydzień temu w kategorii Kursy edukacyjne dla dzieci