Smaki Krajny i Pałuk 2024. Poznamy je w Mroczy na Festiwalu Tradycji i Smaku
Jubileuszowy, bo już XX Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego Smaki Krajny i Pałuk odbędzie się w Mroczy. Swój kunszt pokazać mogą gospodynie z KGW, strażacy OSP oraz...
Mogilno zaprasza do udziału w konkursie "Gwiazdkowe Pierniki"
W Mogilnie odbędzie się konkurs związany z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia zatytułowany „Gwiazdkowe Pierniki”.
Jak zrobić idealne gołąbki bez zawijania? Poznaj nasze triki!
Kochasz gołąbki, ale męczą się żmudne przygotowania i gotowanie kapusty? Poznaj nasze triki na pyszne i aromatyczne gołąbki bez zawijania. Twoja rodzina na...
Niebo w gębie! Tak wyglądały gęsinowe warsztaty pań z KGW pod Chełmnem - zdjęcia
Gęsina była głównym daniem, jakie przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Bieńkówce i Starogrodzie w powiecie chełmińskim. Warsztaty poprowadził Tomasz...
II Forum Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk. Gratka dla tych co lubią gotować
Gulasz z warzywami, pasztet w trzech smakach, kluchy z kapustą, gulasz z gęsich żołądków – to tylko niektóre dania, których skosztować można było podczas...
Na imprezie w Minikowie królowała gęsina. Posmakować można też było innych specjałów
„Święto gęsi na Krajnie” przyciągnęło do Minikowa tłumy. Pomimo chłodu tłoczno było jeszcze przed oficjalnym otwarciem imprezy. Ceny nieco wyższe niż rok temu,...
Staropolski piernik dojrzewający – przepis. To ostatni moment na jego przygotowanie!
Staropolski piernik, zwany też piernikiem (długo)dojrzewającym, to prawdziwa esencja Bożego Narodzenia. Ma intensywnie korzenny aromat, doskonale nadaje się na...
Najlepsze smaki pow. bydgoskiego. W starostwie powstaje książka o kuchni regionalnej
Po książkach dotyczących gmin pow. bydgoskiego oraz lokalnych zabytków w starostwie bydgoskim powstaje kolejna publikacja tym razem poświęcona kuchni...
W Nowej Wsi Wielkiej wybrano "Smaki Jesieni". Hitem - zupa dyniowa z Prądocina
Już po raz drugi Gminny Ośrodek Kultury w Nowej Wsi Wielkiej zaprosił zaprzyjaźnione KGW do rywalizacji kulinarnej. Wśród laureatów reprezentanci pow....
Warsztaty kulinarne w Akademii Szkolnictwa AS. Gęś na Święto Niepodległości
W Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu odbyły się zajęcia praktyczne z rozbioru gęsi, które poprowadził Wojciech Grześkowiak, nauczyciel przedmiotów...
Pałucka biesiada w Szubinie. Seniorów ugościły gospodynie z Brzózek
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Pod Dębami” w Brzózkach zaprosiły seniorów z Szubina na wspólne biesiadowanie i konkursy. Spotkanie zorganizowano w murach...
KGW Kruszyn wyróżnione. Panie godnie pokazały się w finale Bitwy Regionów w Gnieźnie
W podbydgoskim Kruszynie wciąż tematem nr 1 jest finał Bitwy Regionów w Gnieźnie i sukcesy miejscowego KGW. Same gospodynie nie spoczywają na laurach i już...
Zapomnij o zasmażce! Fasolka szparagowa w tym wydaniu zachwyci cię smakiem!
Znudziła ci się fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę z fasolki! Doskonały sos sprawi, że rodzina na...
Tak nasze prababcie robiły leguminy. Oto przedwojenne przepisy na wyjątkowe desery
Legumina - nie próbowaliście w życiu tego dania? Żałujcie. Minęła Was przygoda z jednym z największych przysmaków XIX wieku. Ale nic straconego - łatwo nadrobić...
Konkurs „Ziemniak w kuchni fusion” w Minikowie. Takie dania można zrobić z ziemniaków
Z ziemniaków można stworzyć wiele dań. Tę różnorodność promuje konkurs organizowany w Minikowie, w którym stawia się na połączenie tradycji z nowoczesnością....
Nalewki z grzybów? Smaczne i ratujące zdrowie! Sprawdź jak je przygotować
Świat na nowo odkrywa nalewki z grzybów. Nasi przodkowie znali ich dobroczynne działanie już przed setkami lat. Grzyby w kieliszku potrafią zwalczać ból i...
Trwa Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych. Zakupy zrobimy także w niedzielę 8 września
Choć „Święto Śliwki” rozpoczęło się w sobotę o godz. 12 to już przed godz.10 pojawili się w Strzelcach Dolnych pierwsi goście. W południe było już tłoczno. Tak...
Metoda 3 razy 3. Dzięki trikowi babci Krysi ogórki kiszone wyjdą jędrne i chrupiące
Ogórki kiszone to naturalne probiotyki pełne witamin i mikroelementów, które przynoszą nam mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czy jednak wiesz jak je prawidłowo...
Jeden składnik sprawi, że rosół będzie jeszcze lepszy. Oto trik na rosół Cioci Krysi
Rosół to zupa, którą pewnie każdy potrafi przygotować. Sam w sobie świetnie smakuje, a na jego bazie można też przygotować inne zupy, czy sosy. Warto jednak...
Szybki sos sałatkowy bez majonezu i oleju – tylko trzy składniki a efekt zachwyca!
Przygotowanie zdrowego i pysznego sosu do sałatek wcale nie jest trudne i czasochłonne! Wypróbuj nasz sprawdzony przepis, a zapomnisz o majonezie i oliwie!
Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Sprawdź jak sprawić, by wyszły naprawdę pyszne!
Podczas przygotowywania ogórków kiszonych ważne są nie tylko świeże warzywa, odpowiednie dodatki, czy wyparzone słoiki, ale również ilość, rodzaj i temperatura...
Chełmno zaprasza na weekend (26-28.07.2024) z gwiazdami - pełen smaków i muzyki
Zbliżający się weekend (26-28.07.2024) w Chełmnie obiecuje być wyjątkowy dla miłośników polskiej kuchni i fanów muzyki na żywo. Festiwal "Polska od Kuchni" i...
Dodano 3 godziny temu w kategorii Części samochodowe
Dodano 4 godziny temu w kategorii Części samochodowe
Dodano 9 godzin temu w kategorii Geodeta
Dodano 4 dni temu w kategorii Kajaki