Uważaj na cynamon! Nie każda przyprawa sprawdzi się w kuchni. Jak wybrać dobry?
Cynamon to popularna przypraw zyskująca na popularności przed Bożym Narodzeniem. Trudno wyobrazić sobie domową szarlotkę, pierniki lub kompot z suszu bez...
Jak poprawić smak Twoich potraw? Poznaj proste triki i odmień swoje dania
Nie każdy rodzi się szefem kuchni. Co prawda niektórzy z nas posiadają naturalny smak i kuchenny dryg, ułatwiający im przyrządzenie dań bez konieczności...
Czym zastąpić tradycyjną sól? Oto najlepsze zamienniki soli, które każdy ma w kuchni
Istnieje wiele powodów, dla których chcemy zamienić sól w przepisach i w codziennej diecie. Dodawanie zbyt dużej ilości soli do posiłków może mieć ogromny wpływ...
Suszenie grzybów - takie błędy popełniamy najczęściej. Przez to grzyby pleśnieją
Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów to jeden z najlepszych i najpopularniejszych sposobów na przedłużenie ich trwałości, zachowanie świeżości, smaku oraz...
Te rozwiązania polepszą jakość i smak Twojej kawy. Sprawdź!
Kawa kawie nierówna! Prawdziwi smakosze kawy nie zadowolą się pierwszą lepszą mieszanką dostępną na półce sklepowej. Dla kawoszy głęboki smak i aromat...
Tak rozpoznać dobry miód. W ten sposób można odróżnić miód prawdziwy od sztucznego
Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego? W sklepie łatwo się pomylić i zamiast dobrego, prawdziwego miodu, wybrać fałszywy miód. Warto wiedzieć, jak wygląda...
Dodaj to do rosołu, aby poprawić jego smak. Te triki znają tylko szefowie kuchni!
Rosół to jedna z ulubionych zup wielu Polaków. Tradycyjnie przyrządza się go na bazie drobiu z dodatkiem warzyw. Szefowie kuchni znają jednak pewne triki, które...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Bób - czy jest zdrowy? Ta grupa osób musi szczególnie uważać na jego właściwości
Bób może narobić sporo szkody, jeśli pojawi się na talerzu osoby dotkniętej niektórymi schorzeniami. Przeczytaj, zanim popędzi cię do toalety.
Te błędy popełniamy, piekąc biszkopt. Przez to ciasto nie jest puszyste i opada
Dlaczego biszkopt opada? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które decydują się na ten wypiek. Sprawdzonych przepisów na dobry biszkopt jest sporo i zwykle...
Mnóstwo grzybów w lasach! Sprawdź na mapie grzybów, gdzie rosną teraz borowiki
Rekordowy wysyp grzybów w lasach. Ciepły i wilgotny listopad to najlepsza pora na zbieranie grzybów. W lasach obrodziły teraz m.in. kanie, rydze, borowiki i...
Jerozolima do zjedzenia. Książka równie smakowita, jak jej poprzedniczki w serii
To nie jest dobry moment – z uwagi na wojenną zawieruchę – by wyruszać w podróż do Jerozolimy, ale za to znakomity, by poznać to miasto dzięki książce, która...
Kiedy i jak solić, by nie przesolić? Oto kluczowe zasady dla smacznych posiłków
Sól jest najpopularniejszą przyprawą w kuchni. Jest nie tylko wzmacniaczem smaku, ale także pozwala kontrastować słodki i kwaśny smak. Solenie zupy, ziemniaków...
Tak rozpoznasz mięso wysokiej jakości. Zobacz, na co zwrócić uwagę kupując mięso
Niezależnie od tego, czy kupujemy mięso w markecie, czy w specjalnym sklepie mięsnym, zależy nam, aby produkt był świeży i wysokiej jakości. Tymczasem często na...
Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Wypróbuj tradycyjny przepis na obiad
Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce są kotlety schabowe. Prawidłowo przygotowane są przede wszystkim soczyste, aromatyczne i mają apetycznie...
Tak wygląda chiński czosnek. W ten sposób można odróżnić chiński czosnek od polskiego
Jak rozróżnić czosnek polski i czosnek chiński? W sklepie łatwo się pomylić i zamiast polskiego czosnku wybrać czosnek z Chin. Warto wiedzieć, jak wygląda...
Te trujące grzyby łatwo można pomylić z jadalnymi. Zwróć uwagę na te drobne różnice!
Najbardziej niebezpieczne grzyby w Polsce. Te gatunki podszywają się pod grzyby jadalne, a pomyłka może kosztować nawet życie. Wybraliśmy kilka gatunków, które...
Na takie połączenia na talerzu trzeba uważać. One mogą być niebezpieczne dla zdrowia
Istnieją pewne zasady dotyczące łączenia produktów, których warto przestrzegać. Małe błędy związane z łączeniem produktów spożywczych w jednym posiłku mogą...
Orzechy włoskie rozłupiesz bez dziadka do orzechów. Tak sprytnie obierzesz je w mig
Orzechy włoskie chętnie wykorzystujemy do przygotowania dań i deserów, szczególnie w okresie świątecznym. To również smaczna i zdrowa przekąska. Niestety...
Tak należy przechowywać pierniki, aby były miękkie. Prawdopodobnie robisz to źle
Wielu nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków, czyli aromatycznych ciastek o słodko-ostrym, korzennym smaku. Pierniczki zaraz po upieczeniu...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Fit zamiennik makaronu. Będziesz się zajadać i nie przytyjesz!
Jesień to idealny czas na przepisy z dynią. Chętnie robimy z niej zupy, dodajemy do ciast czy pijemy pumpkin spice latte. Mniej popularna dynia makaronowa może...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 22 godziny temu w kategorii Cyklinowanie
Dodano 3 dni temu w kategorii Sklep
Dodano 6 dni temu w kategorii Inspektoraty
Dodano tydzień temu w kategorii Kardiolog