Co trzymać w lodówce, a co poza nią? Przez ten błąd jedzenie szybko się psuje!
Wiele produktów spożywczych należy trzymać w lodówce, ze względu na panujący tam chłód. Jednak inne wystawione na działanie niskiej temperatury mogą ciemnieć,...
Trik na idealną kapustę kiszoną. Oto sposób na kapustę kiszoną jak u babci
Kapusta kiszona to przysmak w polskich domach. Kapusta kiszona jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa, jak wszystkie kiszonki. To źródło witamin, m.in....
Nie każdy lubi mięso pływające w rosole. Tak możesz wykorzystać mięso drobiowe z zupy
Rosół to jedno z tych dań, które regularnie gości na polskich stołach. Smaczny, rozgrzewający i aromatyczny jest lubiany przez dorosłych i dzieci. Jednak nie...
Jeden składnik sprawi, że rosół będzie jeszcze lepszy. Oto trik na rosół Cioci Krysi
Rosół to zupa, którą pewnie każdy potrafi przygotować. Sam w sobie świetnie smakuje, a na jego bazie można też przygotować inne zupy, czy sosy. Warto jednak...
Takie produkty prawie nigdy nie tracą ważności! To można przechowywać miesiącami
Termin przydatności do spożycia niektórych z tych produktów może zaskoczyć! Jak długo można przetrzymywać żywność? Okazuje się, że istnieją produkty, które...
Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Sprawdź jak sprawić, by wyszły naprawdę pyszne!
Podczas przygotowywania ogórków kiszonych ważne są nie tylko świeże warzywa, odpowiednie dodatki, czy wyparzone słoiki, ale również ilość, rodzaj i temperatura...
Podkręć smak kotletów mielonych. Z tymi dodatkami każdy będzie prosił o dokładkę!
Kotlety mielone są pyszne i łatwe w przygotowaniu, jednak z czasem mogą się nam znudzić. Na szczęście można temu zapobiec, poprzez dodawanie do nich za każdym...
Jaki olej wybrać do sałatek i smażenia? O tym musisz wiedzieć przez zakupem!
Dobrze dobrany olej do potrawy nie tylko wzbogaci ją smakiem, ale także dostarczy organizmowi cennych składników. Jednak nie wszystkie rodzaje olejów są tak...
Tanie jedzenie do słoików na wakacje. Poznaj 5 najlepszych dań dla całej rodziny!
Ceny wakacyjnych wyjazdów biją kolejne rekordy, nic zatem dziwnego, że każdy szuka sprytnych tricków na to, by nie wydać wszystkich oszczędności. Jednak...
Polskie truskawki - jak je odróżnić od zagranicznych? Tak rozpoznać polskie truskawki
Jak rozpoznać polskie truskawki? Wiele osób zastanawia się, jak odróżnić polskie truskawki od importowanych. Truskawki są teraz dostępne na targach, bazarach i...
Przez ten błąd ogórki kiszone się psują! Babcia Krysia radzi kiedy ich nie robić
To, czy ogórki kiszone nam się udadzą, zależy nie tylko od użytych dodatków oraz odpowiednio przyrządzonej zalewy. Także czynniki zewnętrzne mają ogromny wpływ...
Dodaj tę przyprawę do ogórków kiszonych, a będą jędrne, twarde i chrupiące
Ogórki kiszone to wielki przysmak Polaków. To potrawa charakterystyczna dla polskiej kuchni. Ogórki kiszone idealnie pasują jako dodtaek do kanapek, sałatek,...
Ten składnik sprawi, że twój pleśniak będzie się rozpływał w ustach!
Pleśniak, zwany też szarpańcem lub skubańcem, to popularne ciasto uwielbiane przez wszystkich Polaków. Doskonale sprawdzi się na podwieczorek dla dzieci, na...
To dzieje się z organizmem, gdy jemy majonez. Kto powinien go unikać?
Majonez to konieczny składnik świątecznej sałatki, która gości na polskich stołach w Boże Narodzenie. Choć jest kaloryczny i tłusty to mało kto wyobraża sobie...
Tak nie powinno się myć truskawek. To dzieje się z organizmem, gdy jemy truskawki
Opłukanie truskawek samą wodą nie wystarczy, gdyż poza bakteriami oraz jajami pasożytów, truskawki mogą być zanieczyszczone chemią. Wyjaśniamy, jak myć...
Ten trik sprawi, że ogórki konserwowe pozostaną jędrne i chrupiące! Musisz go znać!
Ogórki konserwowane, zwane też marynowanymi, często wychodzą rozmiękłe, rozpadające się i niesmaczne. Jak sprawić, by po pasteryzacji pozostały chrupiące i...
Trzy triki dzięki którym owoce dojrzeją w mgnieniu oka! Musisz je znać!
Kupiłeś niedojrzałe banany, brzoskwinie, czy awokado? Chcesz je szybko użyć w swojej kuchni? Wypróbuj nasze sposoby na przyspieszenie procesu dojrzewania...
W tych lubianych owocach mogą być pasożyty - ostrzegają eksperci. Sprawdź!
Eksperci ostrzegają przed jedzeniem pysznych owoców zbieranych w lesie. - To ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia - mówią. Chodzi o jaja i larwy tasiemca w...
Zapomnij o cukrze! Dodaj tę przyprawę do dżemu, a będzie słodki i pyszny!
Dżemy są pysznym dodatkiem do kanapek, naleśników, czy ciast. Jednak wiele z nich – nawet tych domowych - zawiera sporo cukru. Co można zrobić by dżem nie był...
Pieczone drożdżowe pierogi. Zachwyć swoich gości niebanalnym przepisem!
Znudziły ci się gotowane pierogi? Wypróbuj ten sprawdzony przepis na pierogi pieczone w piekarniku! Są łatwe w przygotowaniu, a twoja rodzina na pewno je...
Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?
Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! To zdecydowanie za dużo! „Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z...
Jak mrozić i rozmrażać masło - zwykłe, osełkowe, klarowane? Wyjaśniamy!
Czy wiedzieliście, że masło, podobnie jak mięso, czy warzywa można mrozić? Jest to banalnie proste i szybkie, a dzięki tej metodzie nic się nie zmarnuje! Zobacz...
Dodano 2 godziny temu w kategorii Części samochodowe
Dodano 3 godziny temu w kategorii Części samochodowe
Dodano 8 godzin temu w kategorii Geodeta
Dodano 4 dni temu w kategorii Kajaki